Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e 1921 yılında “'Mareşal”' rütbesi ile “Gazilik” ünvanı verilmesinin 92. yıldönümü ve Gaziler Günü tüm yurtta olduğu gibi Kars’ın Sarıkamış ilçesinde de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Gaziler Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Saygı duruşunun akabinde Mustafa Kemalpaşa Ortaokulu Müzik Öğretmeni Sibel Bulut yönetiminde İstiklal Marşı okunarak şanlı Bayrağın göndere çekilmesiyle başlayan tören, Atatürk Anıtına çelenklerin konulması ile devam etti.

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği Başkanı Osman Zekeriya Gül bir konuşma yaptı.

Bugün Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e “Mareşal” rütbesi ile “Gazilik” ünvanı verilmesinin 92’inci yıldönümü ve Gaziler Günü olduğunu ifade eden Gül, “Muharip Gazi Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından harbe katılanları ifade eder. Gazilik ünvanı devlet tarafından verilir. Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e dünya harp tarihinin en çetin muharebelerinden biri olan Sakarya Zaferinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisince Mareşallik rütbesi ve Gazilik ünvanı verildiği bugünü tüm gazilerimizi de onurlandıran Gaziler Günü olarak kutlamanın kıvanç ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Gazilerin, millet olarak sahip olduğumuz şanlı geçmişimizle aramızdaki güçlü bağın en önemli sembolleri, cesaret ve feragat duygularını yaşayan abideler olduğunu belirten Gül, “Değerli gazilerimiz geçmişten günümüze bir devleti devlet yapan vatan, millet, bayrak ve egemenlik gibi değerleri korumak ve bu değerler üzerine kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bekasını sağlamak için her türlü hain saldırıya karşı göğsünü siper eden sizler Türkiye Cumhuriyeti Devleti için çok anlamlısınız. Sizler aynı zamanda millet olarak sahip olduğumuz şanlı geçmişimizle aramızdaki güçlü bağın en önemli sembolleri, cesaret ve feragat duygularını yaşayan abidelersiniz. Sergilediğiniz kahramanlık destanları ile tarihin altın sayfalarına kaydedilen isimlersiniz. Yüce Türk Milletinin gönlünde ve hafızasında sonsuza kadar yer almaya devam edeceksiniz. Kutsal vatan topraklarının korunması uğruna vermiş olduğunuz kahramanlık dolu mücadeleniz en büyük yol göstericimizdir. Sizlerden almış olduğumuz güç ile bu kutsal mücadeleyi nesiller boyu sürdüreceğimizden hiç kuşkunuz olmasın. Gazilik ünvanı ile onurlandırıldık. Gazilik ünvanı, kolay alınan bir ünvan olmadığı gibi bu savaşı süngünün ucunda kimimizi merminin vızıltısında bombanın dehşetinde sürdürdük. Sıkıntılı ve korkulu günler geçirdik hep vatan dedik. Yoksunmadık, korkmadık. Acılar çektik, vatanımızı düşündük acıyı unuttuk hep vatan dedik. Helal olsun akan ve akacak olan kanımız bu vatana dedik” diye konuştu.

Konuşmaların ardından gaziler meydanındaki tören sona erdi. Daha sonra Yukarı Sarıkamış Şehitliğine gidilerek tüm şehitler için dualar okundu.

Törene, Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, 9’uncu Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özoğlu, Belediye Başkan vekili Nuri Çayır, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Turgut, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Alper Akça, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen, Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği Başkanı Osman Zekeriya Gül, MHP Sarıkamış İlçe Başkanı Zülküf Koçak, daire amirleri, askeri erkan, gaziler, şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı.