Ortadoğu Devletleri Barış zirvesi 29 Kasım 2014’te Ankara Hilton Hote’lde Türkiye Sanayici iş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu ve Arap Devletler Birliği işbirliğiyle uluslararası toplumun katılımıyla yapıldı. 150 dünya devletinin Ankara temsilcilerinin katılımıyla yapılan barış zirvesi her yıl düzenli olarak Ankara’da yapılacak.
Ortadoğu Devletleri Barış zirvesi her yıl Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ve Arap Devletler Türkiye temsilcisi Büyükelçi Mohamed El Fattah Naciri başkanlığında Ankara’da yapılacağı açıklandı. Ortadoğu Devletleri Barış zirvesi Ortadoğu’da yaşanan olayları gelişmeleri konunun uzmanlarıyla tartışıyor ve sorunlar için çözüm önerileri oluşturuyor toplantı sonrası alınan kararları Arap Devletler Birliğine ve Birleşmiş Milletlere Bildiriyor. Ortadoğu Devletleri Barış zirvesi konuşmacıları uluslararası camiadan tanınmış ve Ortadoğu Coğrafyası konusunda uzman kişilerden seçiliyor. Ortadoğu Devletleri Barış Zirvesi’ne Türkiye’nin ve Dünyanın en önemli Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkanları temsilcileri ve uluslararası toplumun liderleri katılım gösteriyor. Ortadoğu Devletleri Barış zirvesi Türkiye Ortadoğu ve Dünyanın en stratejik organizasyonlarından ve toplantılarından birisi olarak gösteriliyor. Stratejik uluslararası toplantının Türkiye de Türkiye’nin Başkenti Ankara da yapılacak olması Türkiye için Büyük Başarı ve Büyük Prestij olarak değerlendiriliyor. Kamuoyu ve Ortadoğu konusunun uzmanları Ortadoğu Devletlerinin Barış zirvesi gibi çok önemli ve stratejik toplantının her yıl Türkiye’de yapılması Türkiye’ninn Ortadoğu Bölgesinde prestijine itibarına güç katacağını söylüyorlar.
ORTADOĞU DEVLETLERİ BARIŞ ZİRVESİ EV SAHİBİ DEVLETLER
Türkiye Cumhuriyeti, Irak Cmhuriyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti, Lübnan Cumhuriyeti, Ürdün Haşimi Krallığı, Suudi Arabistan Krallığı, Bahreyn Krallığı, Katar Emirliği, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman Sultanlığı, Cibuti Cumhuriyeti, Komorlar Federal İslam Cumhuriyeti, Yemen Cumhuriyeti, Kuveyt Devleti, Mısır Arap Cumhuriyeti, Libya Devleti, Tunus Cumhuriyeti, Filistin, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Fas Krallığı, Moritanya İslam Cumhuriyeti, Sudan Cumhuriyeti, Somali Federal Cumhuriyeti