Antalya’nın Manavgat ilçesinde, Süt Üreticiler Birliği, üreticilerini bilinçlendirmek amacıyla SMS sisteminin ardından broşür dağıtmaya başladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Süt Üreticiler Birliği Başkanı Bilal Ay, antibiyotikli sütün devlet tarafından yasaklandığını hatırlatarak, "Antibiyotikli sütü içen, antibiyotikli sütten meydana gelen ürünü yiyen çocuk ve yetişkinlerin vücutlarında antibiyotiğe karşı bağışıklık sistemi geliştirdiğinden, bir doktora gittiğinde antibiyotikli ilaç verdiğinde vücut bağışıklık kazandığı için gerekli etkiyi yapmıyor" dedi.
GÜNLÜK ANTİBİYOTİK TESTİ YAPILIYOR
Süt toplama birimlerinde antibiyotik testini günlük yaptıklarını belirten Bilal Ay, "Köylerden süt toplama araçlarına günlük antibiyotik testi yapıyoruz. Antibiyotik çıktığı zaman o sütleri imha etmek zorunda kalıyoruz. Bu ciddi bir mali zarar. Bunun yüklü miktarda süt birliğine zararı var. Hangi köyde antibiyotik çıktıysa o köyü ertesi gün komple taramak zorunda kalıyoruz. Bir köyde 100 üretici varsa bir kişinin antibiyotik testi 6 TL ve 100 üretici olsa 600 TL. Orada bir kişiyi bulmak içinde biz 600 TL masraf yapıyoruz" diye konuştu.
SMS VE BROŞÜR İLE BİLGİLENDİRME
Üreticileri, SMS yolu ile bilgilendirdiklerini ifade eden Manavgat Süt Üreticiler Birliği Başkanı Bilal Ay, köylere asılan broşürler ve dağıtılan el broşürleri ile inek sağım öncesi hijyen, sağım sırasında ve sağım sonrası yapılması gerekenler, sütün muhafaza edilmesi gibi konularda bilgi verildiğini aktardı.