Adıyaman Valiliği, Adıyaman Belediyesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı tarafından ‘Din Hizmetleri ve İhlas’ sempozyumu başladı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Kültür Merkezinde 13-15 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sempozyumun açılışı gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Mustafa Yıldırım tarafından okunun Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay tarafından ‘Peygamberimizin Dilinden Samimiyet’ başlıklı konuşmayı gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ay, dinde ihlas ve samimiyetin ne kadar önemli olduğunu dile getirerek, Peygamber Efendimizin (sav) dilinden samimiyeti anlattı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yaşar ise, ‘İhlas Kavramının Kar’an’dan Etimolojisi’ başlıklı konuşmasında, Kur’an-ı Kerim’de ihlas kavramının nasıl kullanıldığını, ulemanın ‘ihlas’ denilince neyi anladıklarını aktardı.
‘Kurucu Ahlaki Bir İlke Olarak İhlas’ başlıklı konuşmasında TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanı Doç. Dr. Ahmet Yıldız ise, dini Allah’a has kılmanın büyük önem taşıdığını vurguladı.
Yıldız, yerleşik çıkarlara göre dinin yorumlanmasının, dinin Allah’a has olmaktan çıkardığını kaydetti.
Semerkand Vakfı Adıyaman Temsilcisi Dr. Hüseyin Şen, Semerkand Vakfı’nın manevi büyüklerinin selamıyla başladığı konuşmasında, “İnsan hayatında ne yaparsa yapsın samimi ve ihlaslı bir şekilde yaparsa başarılı olur. Allah rızası için yapılan her şeyde hem dünyevi hem de uhrevi alanda kazanırsınız. İhlasın temeli Allah’ın rızası için olmalıdır. Dinin özü olan samimiyet ve ihlas konusunda verilen bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.
Beddiüzzaman Sait Nursi’nin talebesi Mehmet Fırıncı ise konuşmasında, böyle bir sempozyumun düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek, bu sempozyumu iki yıllık uğraşın sonunda gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Adıyaman’da bu sempozyumu düzenlenmesi bize ayrı bir heyecan veriyor. Muhammed Raşit Erol Hazretlerinin şehrinde yapmak istedik. Bu konuda Belediye Başkanımız Hüsrev Kutlu bizleri cesaretlendirdi. Nurşin’de Beddiüzzaman Hazretleri de, Seyda Hazretleri de irfan eğitimi almış, medrese eğitimi almış iki büyük zattır. Menzil’in büyük zatları manevi boşluğa dolduran zatlardır” dedi.
Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ise, Türkiye’nin çok mümtaz şahsiyetlerinin ağırlamaktan çok mutlu olduğunu dile getirerek, “Adıyaman bir huzur, bir barış vardır. Türkiye çeşitli projelerde Adıyaman’ın geldiği noktaya gelmeye çalışıyor. Bunun en büyük sebebi de Adıyaman’da manevi ağırlığın fazla olmasıdır. Manevi ağırlığın fazla olması nedeniyle çevre illerde olan huzursuzluklar buraya yansımamıştır. Şeyh Abdurrahman Erzincan-i, Ebuzer El Gaffar-i, Mahmut El Ensar-i’nin makamları var. Türkiye’de kabri kesin olarak bilinen iki sahabeden birisi olan sahabe Saffan Bin Muattal Hazretlerinin kabri var. Ayrıca manevi zatların bulunduğu Menzil köyü var” dedi.
Vali Mahmut Demirtaş da konuşmasında, “Böyle anlamlı ve güzel bir konuda bir araya gelmenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Dinin insanda ve toplumda karşılık bulması ise sadece ihlasla mümkündür. Yüce dinimiz İslam bizleri ihlas sahibi olmakla yükümlü tutmaktadır. Onun için bütün söz ve davranışlarımız ihlaslı olursa bir değer kazanır. Çünkü ihlas, söz ve davranışlarda samimi olmak bütün bunları Allah için yapmak demektir” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra sempozyumun düzenlenmesinde katkısı olan kuruluşlara plaket takdim edildi.
Açılışa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, TPAO Adıyaman Bölge Müdürü Savaş Bütün, Adıyaman Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, AK Parti İl Başkanı Seyfettin Bilen, bilim adamları, alimler ve kanaat önderlerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.