ÇORUM (AA) - Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Türkiye'nin siyasi partilerinin genel başkanları başkanlık sitemini tartışmak ve tartıştırmaktan korkuyorlar. Çünkü halkın bu sistemi öğrenmesinden ve halkın 'bu güzel sisteme siz niye karşısınız?' diye soracaklarından korkuyorlar ve özenle tartışmadan kaçıyorlar" dedi.

Bozdağ, partisince kentte bir otelde düzenlenen "Yeni Türkiye Yolunda Başkanlık Sistemi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, başkanlık sistemi hakkında tarafların sağlıklı bir tartışma yapmadığını, öğrenilmesinin ve bilinmesinin istenmediğini belirtti.

Başkanlık sisteminin siyasi istikrar ve güçlü iktidarlar kuracağını ifade eden Bozdağ, "Türkiye'de başkanlık sisteminin bilinmesinden korkanlar var. Detaylı öğretilmesinden korkanlar var. Bilim dünyasında daha fazla olduğunu düşünüyorum. Nedeni? Bir, başkanlık sistemine karşı oldukları için, iki, yeteri kadar araştırmadıkları için. Bunu gözardı ediyorlar. Anayasa hukukunun ilgili bölümlerini açın bakın, neredeyse yok denecek kadar az bilgi vardır" diye konuştu.

Türkiye siyasetinin başkanlık sistemini tartışmak istemediğini söyleyen Bozdağ, muhalefet partilerinin genel başkanlarını eleştirerek şu ifadelere yer verdi:

"Kılıçdaroğlu 'tek adamlığa karşıyız' diyor. Başkanlık sitemini tek adamlığa ve diktatörlüğe indiriyor. Bahçeli'ye soruyorsunuz 'Türkiye'yi eyaletlere ayıracaklar. Biz Türkiye'nin ayrılmasına, bölünmesine karşıyız, bunlar Türkiye'yi bölmek istiyor' diyor. Demirtaş, başka bir şey söylüyor. Türkiye'nin siyasi partilerinin genel başkanları başkanlık sitemini tartışmak ve tartıştırmaktan korkuyorlar. Çünkü halkın bu sistemi öğrenmesinden ve halkın 'bu güzel sisteme siz niye karşısınız?' diye soracaklarından korkuyorlar ve özenle tartışmadan kaçıyorlar."

Başkanlık sistemi ile siyasi istikrar ve güçlü iktidarın var olacağını aktaran Bozdağ, Türkiye'de başkanlık sisteminin mazisinin olduğunu vurguladı.

Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş ve Turgut Özal'ın da başkanlık sistemini istediğini belirten Bozdağ, Süleyman Demirel'in de önce karşı çıktığını daha sonra ise başkanlık sistemine geçişin gerekliliğinin altını çizerek, anlattığını dile getirdi.

Geçmişte, sağ siyasette kim varsa hepsinin başkanlık siteminin gerekliliğini söylediğini ama solda hiç kimsenin başkanlık sitemini istemediğini ifade eden Bozdağ, Türkiye'nin tecrübesine bakıldığında fiili uygulamalar görüldüğünü, belediye başkanlarının resmen başkanlık sistemini uyguladığını, muhtarlar ve özel idarelerin de bu sistemi uyguladığını savundu.

 "Başkanlık sistemine neden karşı çıkıyorlar?" diye soran Bozdağ, şöyle devam etti:

"İdeolojik partiler karşı çıkıyor. Çünkü başkanlık sistemi ideolojik siyasete iktidar şansı tanımaz. Şimdi HDP Kürt ırkçılığı yapıyor. Türkiye'de Kürt ırkçılığı yapan bir partinin gösterdiği aday başkan seçilebilir mi? MHP de milliyetçililik adı altında Türk ırkçılığı yapıyor veya laikçilik yapan birisi başkan seçilebilir mi? Uçlarda siyaset yapan birileri Türkiye'de başkan seçilebilir mi? Seçilemez. Başkanlık sistemi uçları merkeze çağıran, uçları azaltan bir sistemdir. Başkanlık siteminde kutuplaşmaları bu sistem kendisi yok ediyor. Neden yok ediyor? Çünkü başkanlık sistemi ırkçı, radikal, ötekileştirici siyaset yapanlara güç vermeyen sistem. Başkanlık sistemi herkesi merkeze çağırıyor."

 İdeolojik siyaset yapanların başkanlık sistemine karşı olduğunu ifade eden Bozdağ, MHP, CHP ve HDP'nin başkanlık sistemini Türkiye'nin hayrına, yararına olmadığından değil, kendi yararlarına uygun görmedikleri için istemediklerini aktardı.

 

- "Başkanlık Sistemi olsaydı Gezi olayı, 17-25 Aralık operasyonu, Kobani olayları olmazdı"

"Parlamenter sistem her türlü ahlaksız operasyona açık, başkanlık sistemi ise her türlü operasyona kapalı" ifadelerini kullanan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Başkan dört yıl görevini yapacak. Kimse görevden alamaz. Kasetle tehditle şantajla başkanı görevden alma imkanı hiç kimsenin yok. Sistem kendisi güçlü iktidar kuruyor. Parlamenter sistem her türlü hukuksuz ve ahlaksız operasyona açık sistemdir. Başkanlık sistemi olsaydı Gezi olayı, 17-25 Aralık operasyonu, Kobani olayları olmazdı. Türkiye kazanırdı."

Muhalefetin de etkin denetim yapmasının yolunun başkanlık sistemi olduğunu, bazılarının, başkanlık sisteminde parlamentonun olmadığı yönündeki görüşlerini eleştiren Bozdağ, "Başkanlık sisteminde bazıları diyor ki 'parlamento yok'. Koca koca hocalar, gazeteciler ağızlarını doldura doldura konuşuyor, insan şaşırıyor. Bilmeyen birisi olsa 'ya olur mu ya cehaletlerinden konuşuyorlar' derim ama bilerek konuşuyorlarsa ahlaksızlık yapıyorlar. Başkanlık sistemi demek sadece güçlü iktidar demek değildir. Aynı zamanda güçlü yasama demektir" dedi.

Başkanlık Sistemi geldiğinde tek adamlılık olacağı yönündeki söylentilere de değinen Bozdağ, "Utanmadan diyorlar ki 'tek adamlılık olur.' Vallahi yalan söylüyorlar, billahi yalan söylüyorlar. Halkın oyuyla gelen tek adamlık oynayabilir mi? Dört yıllığına seçilen biri krallık kurabilir mi? En fazla iki dönem seçilebiliyor. Ondan sonrası yok. Bu tamamıyla büyük bir karalama kampanyası, millete öcü gösterme mücadelesidir" şeklinde konuştu.

Başkanlık sisteminde zayıf liderlerin barınamayacağını ifade eden Bozdağ, ister sağdan, ister soldan başkan seçilsin, Türkiye'nin en iyi evlatlarından başkan seçileceğini belirtti.

 

- "Türkiye eninde sonunda başkanılık sistemine geçecektir"

Türkiye'nin eninde sonunda başkanlık sistemine geçeceğini söyleyen Bozdağ, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu süre ne kadar uzarsa Türkiye o kadar zararlı çıkar. Türkiye eninde sonunda başkanlık sistemine geçecektir. Biz istiyoruz ki erken geçelim, zararımız fazla olmadan geçelim. Bu değişikliği gecikmeden hep beraber yapalım istiyoruz. Başarırsak Türkiye ve Türk milleti kazanacaktır. Türkiye'nin krizlerin, kaosların ülkesi olma özelliği hiçbir zaman geri gelmeyecektir. Bu sisteme sahip çıkın. Türkiye için sahip çıkın."

Bozdağ'a konuşmasının ardından AK Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu tarafından tablo hediye edildi.