ORDU (AA) - Türkiye Kadınlar Birliği Ünye Şubesince organ bağışı konusunda kadınlara yönelik eğitim semineri düzenledi.

Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde konuşan Ünye Devlet Hastanesi Doku ve Organ Bağışı Birim Sorumlusu Songül Cumhur Baykal, organ nakli, hangi organların nakledilebildiği konusunda bilgi verdi.

Hastanın yoğun bakım ünitesinde beyin ölümünün gerçekleşmesi, yani tıbben yaşamın sona ermesi sonrasında bağışlanan organların alındığını belirten Baykal, "Organ bağışı bazen görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar. Organ nakli canlıdan canlıya yapılabilir ki bu bizim istemediğimiz bir durum. Çünkü yaşayan her canlı bizim için önemlidir, kimsenin hayatının tehlikeye düşmesini istemiyoruz. Yani bizim ilk etapta yapmak istediğimiz ölüden canlıya, yani beyin ölümü gerçekleşmiş kişiden organı alıp canlı bir kişiye nakletmektir" dedi.

Baykal, Türkiye'de organ naklinin başarılı sonuçlarla gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, “Ülkemizde ilk kez 1975 yılında canlıdan canlıya, 1978 yılında ise kadavradan canlıya böbrek nakli gerçekleştirilmiştir. Akciğer, karaciğer, kalp, böbrek ve bağırsak, dokular olarak ise kalp kapağı, kemik, kornea, kemik iliği ve deri transplantasyonları şu an ülkemizde oldukça başarılı gerçekleştirilmektedir" diye konuştu.

Seminer sonunda katılımcıların soruları yanıtladı.