ÇORUM (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, görme ve işitme engellilere işaret dili ve sesli betimleme yöntemiyle film izleme zevkini yaşattıklarını ifade ederek, "Şu anda 451 sinema filmi ile binin üzerinde dizi bölümünü yaptık. Bunun dışında organizasyonlarda çeviriler yaptık. Örneğin Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın katıldığı programlarda görmeyenlere Cumhurbaşkanı'nın yanında kim var, hangi takım elbiseyi giymiş o görsellikleri anlattık. Çalışmalarımıza Türkiye genelinde devam ediyoruz" dedi.

Önalan, Çorum Kent Konseyince düzenlenen engellilere yönelik sinema etkinliğine katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da destek verdiği işaret dili ve sesli betimleme yöntemiyle çevrilen film engelliler için beyaz perdede yer aldı.

Film arasında gazetecilere açıklamada bulunan Önalan, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde gönüllülerle başladıkları çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

Görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için de işaret diliyle filmlerin anlatıldığını ifade eden Önalan, artık engellilerin de diğer insanlar gibi sinemada aynı zevki yaşadığını aktararak şöyle devam etti:

"Sesli Betimleme Derneğinin amacı bütün görme ve işitme engellilere ulaşmak. Filmlerle ilgili başladığımız bu iş daha çok gelişti. Şu anda 451 sinema filmi ile binin üzerinde dizi bölümünü yaptık. Bunun dışında organizasyonlarda çeviriler yaptık. Örneğin Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın katıldığı programlarda görmeyenlere Cumhurbaşkanı'nın yanında kim var, hangi takım elbiseyi giymiş o görsellikleri anlattık. Çalışmalarımıza Türkiye genelinde devam ediyoruz. İsteyen illerde, üniversitelerde, okullarda film gösterileri yapıyoruz."

Vizyondaki filmlere de ulaşmaya başladıklarını ve bu filmleri de sesli betimlemeyle hazırlayacaklarını dile getiren Önalan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da desteğiyle üç yıldır "Engelsiz Film Festivali"ni gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Engellilerin kendilerine acınmasını istemediklerine vurgu yapan Önalan, "Engelliler acınacak insanlar değil, fırsat eşitliği sağlandığında hayatın her noktasına katılabilecek bireylerdir. Nefesi birlikte alalım, biz de aynı sinemaya gidelim. Ben kulaklığımla izleyeceğim, diğer insanlar normal şekilde. Çıktığımızda aynı hazzı yaşayacağız. Biz körler için ayrı köy, işitme engelliler için ayrı köy istemiyoruz" diye konuştu.

Etkinliğe katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Engelli Hakları ve Erişebilirlik İzleme, Denetleme Derneği Başkanı Ayhan Metin ise 29 Ekim'de görme engelli Önalan'ın engelliler için düzenlenecek rallide otomobil kullanacağını kendisinin de yanında yer alacağını böylece bir ilki daha gerçekleştireceklerini kaydetti.

Etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlayan AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt da görme ve işitme engellilerle aynı filmi izlediklerini, işaret ve sesli betimleme yöntemiyle çevrilen filmi izlerken engelli vatandaşların kendisiyle aynı duyguları yaşamasından dolayı mutlu olduğunu kaydetti.

Etkinliğe Kent Konseyi Başkanı Turhan Candan'ın yanı sıra çok sayıda görme ve işitme engelli katıldı.