Samsun'un uydudan yayın yapan tek televizyonu Kanal S'de yayınlanan "Deprem Özel" programında, Kuzey Anadolu Fay Hattı yakınında olan şehrin zemin yapısı, binaların sağlamlığı, çarpık yapılaşma, kentsel dönüşüm ve imar değişiklikleri ile deprem riski ele alındı. Programda Samsun'un olası bir depreme hazır olmadığı gerçeği ortaya konuldu.

-MECLİS ÜYELERİ HALKIN TEMSİLCİLERİ

Büyükşehir ve İlkadım Belediyesi Önceki Dönem Meclis Üyesi Erkan Akyüz meclislerin işleyişini çarpıcı örneklerle anlatarak, şunları söyledi:

"Bu işlerde belediye başkanı bir bölgede ne imar yapacaksa nasıl bir konut yapması istiyorsa, bunu meclis gündemine getiriyor. Meclis üyeleri bunu ancak meclis gündemine geldiğinde öğreniyor. Her belediyenin meclisinde bir inşaat mühendisi, mimar, haritacı, mali müşavir, hukukçu olmalı ki bu tür konularda komisyonlar kurulsun. Belediye meclislerinde başkan ne derse meclis üyeleri onu yapıyor. Başımıza böyle bir afet geldi. Bu afetten sonra evlerimizde şiddetle sarsıldık. Bu sarsıntı titre ve kendine gel gibi bir şey oldu. Belediye meclisi üyeleri oraya vatandaşın temsilcisi olarak seçildi. Onların haklarını korumak için seçildik. Grup kararı çıkardılar ve bu tüm siyasi partilerde bu böyle. 'Benim siyasi partim, benim siyasi görüşüm, benim başkanım yapıyorsa doğru yapıyordur' ama ölürken kimse benim siyasi partim diye ölmüyor. Bu enkazın altında aslında hep birlikte kaldık. Seçilen meclis üyeleri vatandaş adına seçilip o listelerde yer alırken, salonda ait olduğu siyasi partinin görüşlerini savunur hale geliyor. Biz meclislerde hata yapıyoruz."   

-EV SATIN ALIRKEN ZEMİN ETÜDÜ İSTEYEN VAR MI?

Konut satın alan vatandaşların da dikkatli olması gerektiğini belirten Akyüz, "Vatandaş ev satın alırken, dış cephesine içine bakıyor ama bir müteahhitten ya da emlakçıdan zemin etüdünü ya da projesini istemiyor. Aynı yerde yan yana olan binalardan birinin yıkıldığını, birinin ayakta kaldığını görüyoruz. Yıkılan binaların tüm sorumluluğu müteahhitlerde midir? İnşaatın nereye yapılacağına belediye karar veriyor. İmara açılmış yerlerden seçiyor. Müteahhidin imza attığı tek şey kağıt o yerin toprak sahibiyle kat sözleşmesi ve ruhsat. O inşaatın betonu oraya gelirken, saat, tarih, hangi araçla geldiği, hangi santralden çıktığı biliniyor. Ayrıca beton da çipleniyor. Şimdi burada müteahhit tutuklandı ama yapı denetimi yapan firmanın, bu imzayı atan mühendislerin suçu yok mu? Bir bina yapılırken, o proje 7-8 kişinin imzasından geçiyor" dedi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.