Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ve Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, yayınladıkları mesajlarla 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladılar.
Yenişehir Belediye Başkanı Genç, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, 1 Mayıs’ın, Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago kentinde 1886’da 8 saatlik işgünü için başlatılan mücadelenin yıldönümü olduğunu anımsattı. Genç, “1 Mayıs, dünya üzerindeki birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de gerilimsiz, bayram havasında, kardeşlik ve dayanışma görüntüleri ile anılacaktır. Temennimiz bu yöndedir. Emekçilerin, demokratik hak ve özgürlükleri için canları pahasına verdikleri mücadelenin simgesi olan 1 Mayıs’ta isteklerini, sıkıntılarını alanlarda kararlı biçimde ama barış, sevgi ve dostluk içinde dile getirmelerini diliyor ve bu vesile ile alın teri ile çalışan tüm emekçi arkadaşlarımızın Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum” dedi.
Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Mutlu ve Türk de mesajlarında 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladılar. İşçi ve emekçinin gün geçtikçe yoksullaştığını, açlık sınırının çok altında hayata tutunmaya çalıştığını öne süren Mutlu ve Türk, emekçilerin güvencesiz çalıştırılmasına karşı keskin tedbirler alınması ve taşeron sistemine derhal son verilmesi gerektiğini kaydettiler. Emeği merkeze alan demokratik bir geleceği inşa etmek için tüm ezilen kesimlerin ortak hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Eş Başkanlar, onurlu, eşit ve insanca bir yaşam için tüm kesimleri 1 Mayıs’ta alanlara davet ettiler.
“1 MAYIS KAVGA DEĞİL, HUZUR VE UMUT GETİRSİN”
MTSO Başkanı Aşut ise 1 Mayıs’ın Türkiye’ye kavga değil, huzur ve umut getirmesini dilediği mesajında, “Her işveren aynı zamanda bir emekçidir. Her emekçi bir gün işveren olabilir. Girişimciler, işverenler ve çalışan emekçilerimizle hepimiz, huzur içinde çalışmak, üretmek ve ülkemizin, kentimizin büyümesine katkı sağlamak istiyoruz. Coğrafyamız ve küresel ekonomi zorlu bir dönemden geçiyor. Bu dönemde, Türkiye’de kültürümüzde tarih boyunca olmamış yapay sınıf farklıları yaratmak değil, birlik ve beraberliğin mesajlarını vermek gerekiyor. 1 Mayıs’ta her türlü şiddet ve çatışmadan uzak durulması ve meydanların bayram yerine çevrilmesi tek dileğimizdir. 1 Mayıs, emeğe verilen yüce değerin bayramıdır. Bu anlamda hem kamu yöneticileri hem de bu coşkuyu meydanlarla kutlayacak vatandaşlarımız aynı duyarlılığı ve hassasiyeti göstermelidir. Anlamına yakışır bir şekilde özgürlük ve sorumluluk dengesi gözetilerek kutlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
1 Mayıs’ın uzun bir aradan sonra yeniden tatil olarak kabul edildiğini anımsatan Aşut, mesajında şunları kaydetti: “Toplumsal kesimlerin dayanışmasının gururunu yaşamak için bu yıl 1 Mayıs’ı coşkuyla yaşamak istiyoruz. Yapay ve basit siyasi ayrışmaların yerini dayanışmaya bıraktığı, şiddet ve çatışmalarla değil, halaylarla, coşku içindeki kutlamalarla ve bayram adına yakışır yaşanan ve hatırlanan bir 1 Mayıs hepimizin ortak temennisidir. İş yaşamı bir ailedir. Akıl ve alın teri kardeştir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak Mersin ekonomisine hizmet eden, alın terlerini bu kent için akıtan tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı’nı kutluyor, ülkemizde ve kentimizde demokrasinin ve dayanışmanın artmasına vesile olmasını diliyorum.”