Samsun’un Çarşamba İlçesi Kunduracılar Odası Başkanı Mithat Özcan, kunduracılık mesleğini yapabilecek çırak ve ustaların sayısında azalma olduğunu belirterek, “Kunduracılık, meslek dersi olmalı” dedi.

Mithat Özcan yaptığı açıklamada, "Kunduracılık mesleği konusunda ilçede bu mesleği sürdürebilecek ustalar, çıraklar yetiştirmelidir. İlçemizde en büyük sorunumuz hemen hiç bir meslekte çırak yetişmiyor. Çoğu ustamız tek çalışıyor. Haliyle ilçemizde çoğu kunduracı arkadaşımız dükkanlarını kapattılar. Kunduracılık el yapımı, büyük ve ince ustalık işidir. Ustanın elinde sanat işidir. Sürekliliği olan bir meslektir. Bu meslek bitmez. İnsanoğlu yaşadığı sürece ayakkabı giyecektir" diye konuştu.

Kunduracılığın meslek dersi olarak okutulması gerektiğini ifade eden Özcan, "Her kunduracının yanında eskiden birçok çırak olurdu. Şimdi ise çırak yetişmiyor. İlçemizde kunduracılık mesleği için ayrıca bir meslek bölümü olması gerekli. Çünkü çırak yetişmedikçe, bu mesleği sürdürebilecek gençler yetişmedikçe mesleği yapan sayısı azalmaktadır. Bu mesleği öğrenip ekmek parasını kazanmak isteyenlerin sayısı azaldı” şeklinde konuştu.

Piyasanın ucuz ama kalitesiz ayakkabılarla dolduğunu vurgulayan Mithat Özcan, "Bu el sanatının unutulmasını veya yok olmasını istemiyoruz. Çoğu kişiler bu ayakkabı üretiminden haberdar, fakat gereken değer verilmemekte. Devletin bizim gibi zanaatkarlara sahip çıkmasını ve desteklemesini istiyoruz. Çırak yetişmemesi durumunda, bize ait olan ve ilçemizin adını dünyada duyuran yumurta topuk ayakkabı sahipsiz ve ustasız kalacak. Yeni nesle bu el sanatımızı mutlaka sevdirip, gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmalarını istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

Çarşamba'ya özgü yumurta topuk ayakkabının dünyada büyük ilgi gördüğünü belirten Özcan, açıklamasına şöyle tamamladı: “Pek çok Avrupa ülkesinden, oradaki Türkler aracılığı ile yumurta topuk Çarşamba ayakkabısı siparişi veriliyor ve biz de gönderiyoruz. Çırak ve usta yetersizliği nedeniyle bazen talebi karşılamada zorlanıyoruz. İlçemizde bu sektörün öldürülmemesi gerekiyor. Bu mesleğin yaşatılabilmesi için Halk Eğitim Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi ve bazı meslek okullarında kunduracılığın mutlaka ders olarak okutulması gerektiğine inanıyorum.”