1 Haziran 1963 tarihinde 5 kulübün birleşmesiyle kurulan Bursaspor, 52 yıllık tarihinde 2'nci Lig’de 2, Süper Toto Süper Lig’de 1, Türkiye Kupası’nda 1 ve Başbakanlık Kupası’nı 2 kez müzesine taşıdı.
1 Haziran 1963 tarihinde kurulan Bursaspor, 52'nci yaş gününü kutluyor. Acar İdman Yurdu, Akınspor, İstiklal, Pınarspor ve Çelikspor’un birleşmesiyle kuruldu. Kulübün logosunda yer alan siyah, kırmızı, sarı, yeşil ve lacivert yıldızlar birleşen takımların simgesi oldu.
Bursaspor’un kurucuları Mehmet Göral, Süreyya Öğünç, Recep Barışıcı, Can Gengörü, Cemal Dik, Faik Tinel, Tarık Sekban, Salih Kiracıbaşı, Hüseyin Canova, Ali Erdinç, Abdullah Uygur, Ertuğrul Yıldırır,, Demir Akınöz, Erdoğan Akaltun, Feridun Evrenosoğlu , Hüseyin Kuşku, Fehmi Aktoptan, Hayri Terzioğlu, Hüseyin Saitoğlu, Hamdi Yalım, İsmail Buzcular, Lütfü Özmeriç, Nail Erok, Orhan Akkök, Muhtar Tucaltan, Mustafa Bulutlar, Necati Akgün, Osman Aktan, Selim Süter, Sabri Badır, Şükrü Orhanettin, Şevket Eygi ve Şükrü Akmansoy oldu.
İLK BAŞKAN KİRACIBAŞI
Bursaspor'un ilk başkanı Salih Kiracıbaşı, ilk teknik direktör Muhtar Tucaltan olurken ilk maçını 21 Eylül 1963 cumartesi günü İzmir’de Demirspor ile oynadı. Doktor Muzaffer Baştaymaz başkanlığında 2'nci Lig Beyaz Grup’ta 1967 yılında şampiyon olarak 1'inci Lige yükseldi.
Bursaspor’un 52 yıla sığan başarıları yeşil beyazlılar, 1970 yılında kupa finalisti olarak çıktığı Başbakanlık Kupası’nda Fenerbahçe’yi yenerken tarihinde bu kupayı ilk kez kazandı.
KUPADA İLK ŞAMPİYONLUK
Lig’de istikrarı bulamayan Bursaspor, o dönemki adıyla Federasyon Kupası’nda tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaştı. Bursasspor, 1985-1986 Sezonu’nda Bursa Atatürk Stadı’nda oynanan finalde Altay’ı Tulipan ve Beyhan’ın golleriyle 2-0 yendi. O sezon ligden düşen Bursaspor, kupayı kazanması nedeniyle özel bir kararla ligde kaldı. Bu arada Bursaspor’un 2'nci Lig’de oynayan Amatör Takımı 1898-1990 Sezonu’nda şampiyon olarak 1'inci Lige yükseldi. Ancak aynı isimde iki takım olmayacağı için yeşil beyazlılar ligden çekildi. Kupada finale yükselen Bursaspor, 1991-1992 sezonunda, Ankara 19 Mayıs Stadı’nda Fenerbahçe’yi 2-0 yenerek Başbakanlık Kupası’nı ikinci kez müzesine taşıdı.
KULÜP KAYYUMA KALDI
Bursaspor 2001-2002 Sezonu’nda dönemin başkanı Erdoğan Bilenser’in yapmış olduğu hukuksal bir hata sonrasında kulüp avukat Yahya Şimşek’in başkanlığında oluşan Kayyum Heyetine bırakıldı.
36 YIL SONRA DÜŞTÜ
Spor Toto Süper Lig’de 36 yıl aralıksız oynayan Bursaspor, 2'nci Lige 20023-2004 Sezonu sonunda düştü. Yeşil beyazlılar, Levent Kızıl’ın başkanlığında 2005-2006 sezonunda yeniden Spor Toto Süper Ligi’ne döndü. Bursaspor, bu kez güçlü bir kadro ile yola çıktı. 2009-2010 Sezonu’nda Ertuğrul Sağlam’ın teknik direktörlüğünde Spor Toto Süper Lig’deki ilk şampiyonluğuna ulaştı ve Şampiyonlar Ligi’nde oynadı.
İbrahim Yazıcı başkanlığındaki Bursaspor üst üste UEFA Avrupa Kupalarında oynama hakkını kazandı. Başkan İbrahim Yazıcı, 5 Mayıs 2013 tarihinde Orduspor deplasmanı sonrasında geçirdiği kalp krizi sonrasında yaşama veda etti.
52'NCİ YILDA KUPA FİNALİ
Bursaspor, 52'nci yaşına girdiği şu günlerde 3 Haziran Çarşamba günü Bursa’da yapılacak Ziraat Türkiye Kupası finalinde Spor Toto Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile karşılaşacak.