Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’nin dünya miras alanları listesinde kayıtlı kültür varlığı sayısının "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" ile "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu" dosyalarıyla 13’e yükseldiğini bildirerek, "Bu gelişmeyle ülkemiz dünya miras listesinde varlığı olan 161 ülke içinde 20. sıraya yükselmiştir. Ayrıca geçici listeye dahil 52 kültür varlığımız bulunmaktadır" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Bergama ve Bursa’nın Dünya Mimar Listesi’ne kabulüne ilişkin sertifikayı UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’nın elinden, Anadolu Medeniyetleri Müzesinde düzenlenen törenle aldı. Törende bir konuşma yapan Çelik, Bokova’nın görevini çok iyi yapmasının yanı sıra yüreğinin de tüm insanlık için iyilikle dolu olduğunu ve genel direktörün Türkiye’ye gelmesinin ardından Türkiye, Irak ve Suriye hakkındaki değerlendirmelerinin yüreklerine dokunduğunu kaydetti.
Bokova’nın konuşmasındaki iki cümlenin altını çizmek istediğini bildiren Çelik, "Bir tanesi şudur; ’Suriye ve Irak’taki tarihi mirasın yok olmasına göz yummayacağız’ dediniz. İkincisi de ’Suriye ve Irak’taki bu çocukların kayıp nesil olmasına müsaade etmeyeceğiz’ dediniz. Bu topraklarda, bu bölgede Türkiye dışında, Türkiye’nin yükselttiği ses dışında ilk defa sizden duyuldu bu ses" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Kültür Varlıklarının Kanunsuz İthal, İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması İçin Alınacak Tedbirlerle İlgili Sözleşme, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesi, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi olmak üzere UNESCO’nun kültür alanındaki birçok anlaşmasına taraf olduğuna değinen Çelik, bunlar doğrultusunda UNESCO ilkelerine ve ideallerine uygun çalışmalar yürütüldüğünü ve bundan hükümet olarak memnuniyet duyduklarını kaydetti.
"ÜLKEMİZ DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE VARLIĞI OLAN 161 ÜLKE İÇİNDE 20. SIRAYA YÜKSELMİŞTİR. AYRICA GEÇİCİ LİSTEYE DAHİL 52 KÜLTÜR VARLIĞIMIZ BULUNMAKTADIR"
Türkiye’nin dünya miras alanları listesinde kayıtlı kültür varlıkları sayısının "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı ile Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu" dosyalarıyla 13’e yükseldiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
"Bu gelişmeyle ülkemiz dünya miras listesinde varlığı olan 161 ülke içinde 20. sıraya yükselmiştir. Ayrıca geçici listeye dahil 52 kültür varlığımız bulunmaktadır. Almanya’da Haziran 2015’te düzenlenecek olan Dünya Miras Komitesi Oturumu’nda değerlendirilecek olan Efes ile Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin Dünya Miras Listesi’ne adaylıkları konusunu müthiş bir heyecanla beklemekteyiz. Umuyorum ki bunlar da Dünya Miras Listesi’ne alındığı zaman tekrar Sayın Bokova’yı ülkemizde görürüz ve bunların beratlarını Diyarbakır’da ya da Hevsel’de düzenleyeceğimiz törenle teslim alırız.”
Türkiye’nin sahip olduğu deneyimin UNESCO tarafından da takdir edildiğini belirten Çelik, Türkiye’nin UNESCO’nun önemli icra organlarında temsil edildiğini ve bunun önemli olduğuna dikkat çekti.
"1970 SÖZLEŞMESİYLE BAKANLIĞIMIZ, UNESCO İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE, KÜLTÜR VARLIKLARININ YASADIŞI ALIM SATIMIYLA MÜCADELE ETMEKTE VE ESERLERİN KÖKEN ÜLKELERİNE DÖNMELERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINI BİR GÖREV SAYMAKTADIR"
Türkiye’nin üye devletler içinde UNESCO bütçesine en çok katkı veren ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Bakan Çelik, "1970 sözleşmesiyle Bakanlığımız, UNESCO ile işbirliği içerisinde, kültür varlıklarının yasadışı alım satımıyla mücadele etmekte ve eserlerin köken ülkelerine dönmelerinin kolaylaştırılmasını bir görev saymaktadır. Özellikle Suriye’deki fiili durumun ortaya çıktığı 2011 yılından itibaren düzenli aralıklarla yapılan genelgeler ve eğitim seminerleri vasıtasıyla gerek bakanlık birimlerimiz gerekse kolluk kuvvetleri ve gümrük görevlilerinin konuya azami duyarlılık göstermesi sağlanmaktadır. Nitekim bu çalışmaların sonuncusu 8-9 Aralık 2014 tarihlerinde Gaziantep’te gerçekleştirilmiş ve Suriye kökenli kültür varlıklarının korunması hususunda bir seminer düzenlenmiştir. Anılan seminer, Suriye kökenli kültür varlıklarının korunması konusunda mevcut durumun anlaşılması, gerekse bundan sonra alınacak tedbirlerin tespit edilmesi yönünde oldukça faydalı olmuştur" şeklinde konuştu.
Somut ve somut olmayan kültürel miras unsurlarını birbirlerinden ayrı düşünmediklerine söyleyen Çelik, "Tam tersine, bunların bütünleşik unsurlar olduğu düşünüyoruz ve bu inançtan hareketle politikalarımızı, sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda tesis etmeye çalışıyoruz" dedi.
Bakan Ömer Çelik, bu kapsamda Ebru dosyasının Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesi’ne kabulüyle bu alandaki kültürel miras unsurlarının sayısının 12’ye yükseldiğini kaydetti.
Bakan Çelik, UNESCO Genel Direktörü Bokova’ya "Dünyanın en Büyük Müzesi Türkiye’ye bir kez daha hoş geldiniz diyorum” ifadesini kulandı.
UNESCO Genel Direktörü Bokova ise Türk Hükümeti’ne dünya kültür mirasına verdiği önem dolayısıyla müteşekkir olduğunu belirterek, “Toplamda 13 alanla Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini tebrik ve takdir etmek istiyorum. Bu alanlar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için ve bu ülke için son derece önemli alanlar. İnsanlığın tarihiyle ilgili olarak çok önemli evrensel değerler taşıyorlar ve Dünya Kültürel Sözleşmesinin de kalbinde yer alıyorlar. Aslında bütün bunlar Türkiye Hükümeti’nin dünya kültür mirasıyla ilgili sözleşmesine ne kadar büyük önem verdiğinin altını çiziyor. Bunun için kendilerine müteşekkirim" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakan Çelik, Bokova ile birlikte Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezdi.