Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, son zamanlarda artan uyuşturucu kullanımı ile ilgili olarak Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak “Uyuşturucu ile Mücadele” projesini başlattıklarını açıkladı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran’ın bu konudaki destekleri ile projeyi beraber yürüteceklerini açıklayan Çerçioğlu, bu projede bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapacaklarını ifade etti.

Çocukların çok küçük yaşta uyuşturucu kullanmaya başladıklarını, bunun önüne geçmek ve uyuşturucu ile mücadele etmek için belediye olarak önlemlerini önceden almak istediklerini belirten Çerçioğlu, “Ben kenti yönetirken bazen anne gözüyle, bazen kadın gözüyle, bazen de Belediye Başkanı gözüyle bakıyorum. Son yıllarda hepinizin bildiği gibi çocuklarımız çok küçük yaşta uyuşturucu kullanıyorlar. Mutlaka yerel yönetimlerin bir önlem alması gerekiyor. Biz de bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak bu konu üzerinde çalışma yapmayı planladık. Çünkü bu çocuklar hepimizin çocukları. Bugün sizlerle bu projenin başlaması için düğmeye basacağız. Bu konuda Genel Başkan Yardımcımızdan destek alıyoruz ve projeyi ortaklaşa götüreceğiz. Uyuşturucu kullanımı hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Biz belediye olarak bununla mücadele edeceğiz. Bu proje ile önlemimizi önceden alıyoruz. Aydın’da hep beraber el birliği ile mücadele etmemiz gerekiyor. Bu projede bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapacağız” dedi.

"Türkiye’de uyuşturucu kullanımı 17 kat artmıştır”

Türkiye’de uyuşturucu kullanımının 2011 yılından bu yana 17 kat arttığını iddia eden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, “Aydın ilimizin bu zehirle tanışmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Maalesef Ege Bölgesinde ve Aydın’da uyuşturucu kullanımının arttığını görerek, Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’nun bu konuda göstermiş olduğu hassasiyetten dolayı buradayız. Rakamlara baktığımızda elimizdeki verilere göre Türkiye çok büyük bir tehlike altındadır. 2011 yılından buyana Türkiye’de uyuşturucu kullanımı 17 kat artmış durumdadır. Bu Birleşmiş Milletlerin resmi verileridir. Yine bu rapora göre Türkiye uyuşturucudan kaynaklanan ölümlerde Avrupa birincisidir. 2007 ile 2016 arasında 2 bin 148 kişi resmi olarak uyuşturucudan dolayı ölmüştür. Bu rakamların hiçbiri tam olarak veriyi vermiyor. Çünkü uyuşturucudan dolayı hastaneye kaldırılan hastalar kalp krizi sebebiyle ölmüştür diye rapor ediliyor. Bunun için Türkiye’de gerçek raporlara ulaşmak çok zor” dedi.

“Türkiye uyuşturucu ile mücadele edecek durumda değil”

Türkiye’nin ne uyuşturucu ile ne de bağımlılıkla mücadele edecek durumda olmadığını iddia eden Cankurtaran, “Türkiye’nin bununla ilgili hiçbir resmi politikası yoktur. Dünyanın birçok ülkesinde uyuşturucu ile mücadele programları var. Türkiye’de sadece Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) var. Ama AMATEM’lerinde durumu çok iyi değil. Bu işi ancak hükümet politikası olarak yerel yönetimler üzerinden yapabiliriz. Bu konuda yerel yönetimler hükümet politikası olarak beraber hareket etmek zorundadır. Her yerel yönetim yöneticileri tıpkı Aydın’da olduğu gibi bu işe hassasiyetle derhal parmak basmalı ve önlem almalıdır. Burada önemli olan bu çocukların gençlerimizin bu zehire yakalanmamalarıdır” dedi.

Uyuşturucu ile Mücadele Projesi basın açıklamasına, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, CHP İl Başkanı Bayram İnci, CHP Aydın Kadın Kolları Başkanı Ayşe Özdemir, ilçe belediye başkanları ve basın mensupları katıldı.