Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, uzman personeli, dünya standartlarındaki teknik donanımı ve en üst düzeydeki vazife bilinci ile 24 saat Ankaralılar’a hizmet veriyor.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, Ankara İtfaiyesi’nin 836 uzman personel, teknik donanıma sahip 190 araçlık filosu ile 40 ayrı merkezde gece gündüz Ankaralıların yardımına koştuğunu söyledi. Başkent’in coğrafi yapısı dikkate alınarak inşa edilen itfaiye merkezlerinin yeni dahil olan ilçelerdeki itfaiye birimlerinin de katılımıyla 40’a ulaştığını ifade eden Sipahi, “İlçelerdeki itfaiye birimlerini de teşkilatımızın yapısına uyumlu hale getirerek, bölgelerde çıkması muhtemel yangınlara anında ve en etkin müdahale edebilecek kapasiteye ulaştırdık” dedi.
Sipahi, itfaiyecilerin modern teçhizatın yanı sıra yangına dayanıklı kıyafetlerle de Türkiye’de örnek olduğunu kaydederek, kullanılan araçlar hakkında şu bilgileri verdi:
“Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Daire Başkanlığı’na ait sulu, köpüklü ve kuru kimyevi tozlu sisteme sahip 38 adet çok maksatlı yangın söndürme aracı mevcut. 17 adet tek kabin arazöz ile genellikle eski yerleşim bölgelerinde ve dar yollarda kullanılan 9 adet küçük arazöz var. 15’er tonluk 20 su tankeri bulunuyor. Ayrıca yeni katılan ilçe itfaiyelerinden gelen 24 arazöz de araç parkımıza katıldı.”
Sipahi, Ankara İtfaiye Dairesi bünyesinde bu araçlara ilaveten yüksek katlardaki yangınları söndürmekte kullanılan 23 metrelik bir köpük kulesi, 30-54 metre arasında değişen yüksekliklerde hem yangınların söndürülmesinde hem de kurtarma amaçlı kullanılan 20 merdiven aracı ile 90 metre yükseğe ulaşabilen çok özel şnorkel ve 27-54 metre arasında değişen 5 şnorkel aracın bulunduğunu söyledi.
ORMANLIK VE ENGEBELİ ARAZİLER İÇİN ÖZEL ARAÇ
Ankara İtfaiyesi’nde ormanlık alanlar ile engebeli arazilerdeki yangınlara etkin müdahalede bulunacak şekilde dizayn edilmiş en yeni teknolojik donanıma sahip 4x4 çekerli 3 adet itfaiye aracı da bulunuyor. Orman yangınlarında kullanılmak üzere dizayn edilen araç, alevler arasından geçerken su püskürtme sistemi ile soğutuluyor. Bu sayede aparatlarıyla beraber aracın hasar görmesi önlenerek, yangınlara etkin müdahalesi sağlanıyor. Soğutma sistemi ve arazi koşullarına uyumu ile bu araçlar, özellikle yaz aylarında çıkan anız ve çalı yangınlarında etkin şekilde kullanılıyor. Söz konusu itfaiye araçları aynı zamanda sahip oldukları 8 ton kapasiteli halatlı çekme vinci ile yangın alanında mahsur kalan araçların kurtarılmasında etkin rol oynuyor.