Ardahan Üniversitesi (ARÜ) öğrencileri Azerbaycan’a bağlı Hocalı Kasabası’nda 26 Şubat 1992 tarihinde yaşanan insanlık dramına kayıtsız kalmadı. ARÜ Tarih Topluluğu tarafından 25 Şubat 2015 Çarşamba günü düzenlenen program ile Hocalı Kasabası’ndaki katliamla ilgili gerçekler yüzüne çıkartıldı. Programda ARÜ Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Tamilla Aliyeva ve Yrd. Doç. Dr. Rövşen Guliyev konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca Programda Âşık Faruk Erdoğan bağlamasıyla çeşitli eserler seslendirdi. ARÜ’lü uluslar arası öğrenciler tarafından ise katılımcılara şiir dinletisi sunuldu.
ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Konferans Salonu’nda saat 15.00’dan itibaren başlayan programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, İBEF Dekanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, ARÜ’lü akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. Program, İstiklal Marşı ve Azerbaycan ulusal marşının okunması ile başladı. Dağlık Karabağ ve Hocalı Kasabası’nda yaşanan insanlık dramının anlatıldığı belgesel gösteriminin ardından sözü Doç. Dr. Tamillia Aliyeva aldı.
“Tüm İnsanlığa Karşı İşlenmiş Bir Suçtur.”
Doç. Dr. Aliyeva Hocalı Kasabası’nda yaşananların tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirtti. Katliamın Ermenistan ideolojisini gerçekleştirmeye yönelik olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aliyeva, “Bu işgal siyaseti neticesinde topraklarımızın beşte biri zapt olunmuştur. Bir milyona yakın insanımız mecburi olarak göç etmiştir.” diye konuştu. Doç. Dr. Aliyeva konuşmasının devamında Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından sivil halka yapılan insanlık dışı muameleleri fotoğraflar ve tarihi belgeler ile gözler önüne serdi. Doç. Dr. Aliyeva’nın konuşmasını tamamlamasının ardın sözü Yrd. Doç. Dr. Rövşen Guliyev aldı.
Yrd. Doç. Dr. Guliyev, Azerbaycan’da yaşanan insanlık dramını batılı devletlerin görmezden geldiğini ifade etti. Ayrıca Yrd. Doç. Dr. Guliyev, Karabağ için yazmış olduğu bir şiirini seslendirdi. Ardından ARÜ’lü öğrenciler çeşitli şiirler ve türküler okudu. Programın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık ile İBEF Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan tarafından konuşmacılara birer teşekkür belgesi takdim edildi. Kapanış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ceylan, programı düzeyenlere ve katılımcılar teşekkür etti.