Adana’da, İç Güvenlik Yasa Tasarısı, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar tarafından protesto edildi.
Adliye önünde toplanan avukatlar, polisin toplumsal olaylarda yetkilerini artıracak İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nı ’sıkıyönetim yasası’ olarak nitelendirdi. Çeşitli sloganlar atan grup adına basın açıklamasını okuyan Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi Üyesi Ali Akıncı, yasa tasarısıyla polise, gösteri yürüyüşü sırasında ‘Mala zarar veren veya vermeye teşebbüs eden’ kişileri ateşli silahla öldürme yetkisinin verileceğini ifade etti. Tasarının geçmesi halinde herhangi bir gerekçe göstermeden, hakim ve savcı kararı olmaksızın polisin istediği kişiyi durdurma, üzerini arama yetkisi kazanacağını anlatan Akıncı, eylemin durumuna göre polisin keyfi gözaltı yapabileceğini ileri sürdü.
İl İdaresi Kanunu’na getirilen değişiklikte ise gereği halinde suç faillerinin bulunması ve suçun aydınlatılması konusunda her türlü tedbiri almak ve kolluğa emir vermek konusunda tek yetkili makamın Vali olacağını belirten Ali Akıncı, “Tedbir kelimesi ile normalde mahkemelere verilmiş olan yakalama, arama, el koyma gibi yetkiler laf cambazlığı ile valilere devredilmekte, mahkemeler aradan çıkarılmaktadır. Düzenleme bu şekliyle geçerse yargısal yetkiler Vali’ye devredilmiş olacaktır” dedi.
Gösterilerde yüzün maske ile kapatılması halinde kişinin 2,5 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılacağını da aktaran Akıncı, “Bu durumda asıl, kolluk kuvvetlerinin davranışı bir insan hakkı ihlali teşkil ederken, getirilmesi düşünülen uygulama ile sadece kendisini korumak için yüzüne mendil tutanların, ağızlarına maske takanların dahi ağır cezalarla cezalandırılmaları öngörülmektedir” diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından slogan atan grup, yasa tasarısı geri çekilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.