Acıbadem Adana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Coşkun Akalın, göğüs ve bel bölgelerinde görülen, omurganın sağa veya sola eğrilmesi olan “Skolyoz” hastalığının yetişme çağındaki çocukların geleceğini tehdit ettiğini ancak erken belirlendiğinde ise tedavisinde yüksek oranda yüz güldürücü sonuçlar alındığını söyledi.
Skolyozun, toplumda yaklaşık yüzde 2-4 oranında görüldüğünü söyleyen Dr. Akalın, “Hastalık, kız çocuklarda erkek çocuklara oranla 8 ila 10 kat fazla görülmektedir. Çok farklı nedenler ile skolyoz hastalığı ortaya çıkabilir. En sık görülen tipi ise sebebi belli olmayan ‘idiopatik tip’ skolyozdur” diyerek bu hastalığın genellikle 10’lu yaşlarda ortaya çıktığını ve omurganın yana doğru eğriliğinin S veya C şeklinde olabileceğini anlattı.
TANI GENELLİKLE TESADÜFEN KONULMAKTA
Skolyozun erken döneminde genellikle bir şikayet olmadığını söyleyen Dr. Coşkun Akalın, “Tanı genellikle tesadüfen konulmakta. İlk bulgu ise görüntü bozukluğudur. Bir omzun diğerinden daha yukarıda olması, bir tarafta belirginleşen kürek kemiği çıkıntısı ve öne eğilme sırasında kalça ve belde asimetri olması tanı konmasına yardımcı olmaktadır” dedi.
Ayakta çekilen ve tüm omurgayı içine alan röntgen çekimi ile kesin tanı konulabileceğini, bu röntgenler neticesinde eğriliğin derecesinin saptanarak buna göre tedaviye yön verileceğini anlatan Akalın, “Skolyoz gelişme çağındaki çocuklarda yaşla birlikte artabileceği için çocuğun kemiksel gelişimini takip etmek de çok önemlidir. Skolyoz tedavisi, eğrilik miktarına ve kemik gelişimine göre farklılıklar gösterir” diye konuştu.
ERKEN TANI TEDAVİDE BAŞARIYI ARTIRIYOR
Tedavi alternatifleri arasında egzersiz, sırt korsesi kullanımı ve ileri durumlarda cerrahi tedavi seçeneklerinin olduğunu anlatan Dr. Akalın, skolyoz önlenemese de tedavisi ne kadar erken başlarsa o kadar başarılı olunacağını söyledi. Akalın, “Hafif vakalar sadece kontrol altında tutulur. Kas dengesizliklerinin önlenmesi için düzenli egzersiz programları uygulanır. Daha ileri vakalarda sırt korsesi kullanımı ve eğrilik belli bir dereceyi aşınca cerrahi tedavi de söz konusu olabilir” diye konuştu.