Samsun Genç İHH öncülüğünde cuma namazı çıkışı düzenlenen eylemle, Çin’in Doğu Türkistanlı mazlumlara yönelik zulmü düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Basın açıklamasında, Çin'in Doğu Türkistanlıların zulmüne karşı, ulusal ve uluslararası kamuoyuna farkındalık çağrısı yapıldı.

"IRKÇI YAKLAŞIMDAN VAZGEÇİN"

İlkadım ilçesi Büyük Cami önünde cuma namazı çıkışında gerçekleştirilen basın açıklamasını, grup adına Genç İHH Üniversiteler Sorumlusu Muhammet Arif Kodal okudu. Açıklamasında, Çin hükümetinin özellikle 2017 yılından beri sayılarının bin 200’ü geçtiği belirtilen toplama kamplarında 1 ila 3 milyon kişiyi zorla alıkoyduğunu ifade eden Kodal, "Biz burada Uygur'u, Kazak'ı, Kırgız'ı ve Hui'siyle, İslam inancına mensup insanları, ırkçı bir yaklaşımla topyekun ortadan kaldırmayı hedefleyen Çin'in soykırım içeren uygulamalarından vazgeçmesi adına bir kanaat oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

"SAHİCİ ADIMLAR ATILMALI"

Öncelikle Çin'in bu tutumdan derhal vazgeçmesi gerektiğini kaydeden Kodal, "En son yaşanan elim yangın faciası ve Çinli görevlilerin bu faciaya seyirci kalmaları bir kez daha göstermiştir ki, çin komünist partisi ve yönetimi, zalim ve katildir. Doğu Türkistan'da kurulan ve Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer azınlık gruplarının evlerinin içine kadar takip edilmesini sağlayan yüksek teknoloji ürünü takip ve gözetleme sistemleri derhal kaldırılmalı. Sokak sokak, cadde cadde, ev ev bu uygulamaları yapan bin 400'ü aşkın güvenlik şirketi bölgeden çekilmelidir. Çin, Dünya Sağlık Örgütü'nü ve bağımsız sağlık kurumlarını derhal kamplara davet etmelidir. Birleşmiş Milletler, Çin'in insan haklarını ayaklar altına alan toplama kampları vahşetini derhal durduracak sahici adımlar atmalıdır. Allah doğu Türkistanlı kardeşlerimizin yardımcısı olsun" diye konuştu. 

Basın açıklamasına Kızılay Samsun Şube Başkanı Ahmet Muştu, İHH Samsun Şube Başkanı Mustafa Yeşil, Eğitim-Bir-Sen Samsun İl Başkanı Hamdi Yıldız, çok sayıda vatandaş katıldı.

Haber Kaynak: Ömer Faruk KOCABAŞ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.