İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Talak, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Yılmaz ve eski Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun'un depreme hazır olmadığını belirterek, ciddi riskler olduğunu kaydettiler.

YAPI STOĞU ENVANTERİ YOK

17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde, Samsun Medya Grubu'na açıklama yapan İMO Şube Başkanı Talak, Canik ve İlkadım ilçelerindeki eski yapılara dikkati çekerek, "Samsun önemli bir deprem bölgesinde. Şehrin bir yapı stoğu envanteri yok. Bu nedenle hangi yapılar sağlıklı hangileri değil bilemiyoruz" dedi. Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Yılmaz da yapı stoğu konusuna değinerek, Kuzey Anadolu Fay hattının Samsun'a çok yakın bir noktada bulunduğunu söyledi. Eski Mimarlar Odası Başkanı Memişoğlu'da Samsun'un depreme hazır olmadığını belirtti.

CANİK VE İLKADIM'DA RİSK VAR

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Talak, İlkadım ve Canik ilçelerinde bulunan eski yapıları işaret etti. Betonun ekonomik ömrünün 50 yıl olduğunu kaydeden Talak, Samsun'da yaşı 50 yıldan daha fazla olan çok sayıda bina bulunduğunu belirterek, "Samsun'da eski yapıların biran evvel yıkılarak bunların yerine yenilerinin yapılması gerekiyor. Bu şehrin yapı stoğu envanteri yok. Hangi binalar riskli, hangileri değil bilinmiyor. Bu çok önemli bir sorun. Canik ve İlkadım'da bulunan eski yapılar hiç bir şekilde mühendislik hizmeti almamış, denetimden geçmemiş, usta marifetiyle yapılmış yapılar. Çok düşük beton mukavemetleri ile yapılan yapılar. Yaşayabileceğimiz her türlü depremde mühendislik hizmeti almış yapılarda can kaybı olacağını düşünmüyorum" dedi.

ZEMİN ETÜDÜ DENETİMİ

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Yılmaz ise zemin etüdlerinin belediyelerde görev yapan jeoloji mühendisleri tarafından denetlenmesi gerektiğini belirterek, Kuzey Anadolu Fay hattının Samsun'un güneyinden geçtiğini ve özellikle Ladik, Havza, Vezirköprü ilçelerinde yapılaşmalara son derece dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

İLGİNÇ İDDİA

Eski Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu da kent içinde bulunan deprem toplanma alanlarının bir çoğunun kaldırılarak yerlerinin imar uygulamaları ile satıldığını öne sürerek, şunları kaydetti:

"Toplanma merkezleri vatandaşın gidebileceği yerlerde değil. Uzak noktalara toplanma merkezleri oluşturuldu. Bir çoğunun yeri de imar uygulamaları ile satıldı. Samsun, ikinci derece risk alanı olarak gösteriliyor. Ancak şiddetli bir depremde bizim yapı stoğumuzun ikinci derece deprem için de sağlıklı olmadığını biliyoruz. Beklenenin dışında bir deprem olduğunda, bunu birinci derecelere varacak şekilde değerlendirip tedbirler almamız gerekiyor. Ancak buna yönelik bir çalışma olmadığını görüyoruz. Samsun depreme hazır değil, bu konuda hiç bir tedbir alınmadı."

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.