İZMİR Gazeteciler Cemiyeti (İGC), kayyum atanan İpek Medya Grubu'nda yaşananlara tepki gösterdi. İGC Yönetim Kurulu adına Başkan Misket Dikmen, imzasıyla yayımlanan açıklamada, "Kayyum atanması ile başlayan, yayın kesme, darp, tutuklama ve işten çıkarmalarla devam eden hukuksuzluğun son bulmasını istiyoruz. Son yıllarda olup olmadığından ciddi şekilde endişe ettiğimiz hukuku arıyoruz. Ey hukuk nerdesin?" denildi.
Yaşananları 'yetki ve hak gaspı' olarak değerlendiren İGC Başkanı Misket Dikmen, yaptığı yazılı açıklamada, herkesin gözü önünde cereyan eden gelişmeleri kaygı ve endişe ile takip etiklerini söyledi. Dikmen, "İlk günden bu yana çirkin ve hukuksuz şekilde yapılan tüm uygulamaları şiddetle kınıyoruz. Bu yaşananlar her şeye rağmen hukukun üstünlüğüne inanmayı isteyen bizleri bir kez daha hayal kırıklığına uğratmıştır. Mülkiyet hakkı, kişi hak ve özgürlükleri, medya organlarının bağımsızlığı, basın özgürlüğü yok sayılıyor. Hiçbir yetkileri olmadığı halde meslektaşlarımız kin ve nefretle işten çıkarılıyor. Polis emir eri gibi davranarak, gazetecilere şiddet uyguluyor. İpek Medya'ya yönelik bu saldırı baştan sona yasadışı ve hukuksuzluklarla dolu. Bu oyunun içinde yer alan aktörlerin ve piyonların adalet önünde hesap vereceğinden eminiz" dedi.
Gazete ve televizyona atanan kayyumun "Çık dışarı! İş akdin feshedildi" deme hakkının olmadığını hatırlatan İGC Başkanı Misket Dikmen, "5953 sayılı Basın İş Kanunu'na göre böyle bir işten çıkarma gerekçesi yok. Ancak eğer gazetecinin iş kanununa göre işverenle arasında sözleşme varsa işverenin fesih hakkı var. Üstelik ani habersiz işten çıkarmada 3 aylık ihbar tazminatı ve kıdem tazminatını da ödemek zorunda. Ayrıca gazetecinin haksız fesihten dava açma hakkı da bulunuyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak mağdurdan yana tavrımız ve haksızlıkların karşısındaki dik duruşumuzu bozmayacağımızı, meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI