Emre BAYLAN/ANTALYA, () - TÜRKİYE Kasaplar Federasyonu Başkanvekili Osman Yardımcı, sadece Et ve Süt Kurumu'nun mağazalarında ette yüzde 5 oranında gerçekleştirdiği indirimle piyasaların rahatlamayacağını belirterek, "Kurum ve kasaplardaki kıyma fiyatını baz alırsak kilogramda 14 lira fark var. Bu aradaki farkı kasap kazanmıyor zaten. Madem öyle, hükümet KDV'yi kaldırsın" dedi.
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, et fiyatında yaşanan artışı 'anormal' diye nitelendirdi. Ette yüzde 30 düzeyinde zam yapıldığına işaret eden Başkan Yardımcı, ancak yaklaşık 2 yıldır et fiyatının zamlanmadığını söyledi. Başkan Yardımcı, "Zammın nedenleri var. Girdi maliyetleri artıyor. Besi hayvanları fiyatlarında artış var. Bir de hayvan kesimi düşük" dedi.
Bu noktada hükümetin Et ve Süt Kurumu aracılığıyla fiyatlara müdahale etmesinin güzel bir şey olduğunu kaydeden Yardımcı, "Biz 'Devlet fiyatlara müdahale etmesin' diye bir şey demiyoruz. Ancak devlet müdahale ettiği zaman önce iç piyasada alımı ucuzlatacak. Sadece Et ve Süt Kurumu'yla piyasayı rahatlatamayız" diye konuştu. Hali hazırda Antalya'da mezbahada dana etinin kilosunun 26 lira olduğuna dikkati çeken Yardımcı, bu şartlarda kimsenin kasaplardan, kurumla aynı fiyattan et satmasını beklememesi gerektiğini söyledi.
UCUZ ET TARİFİ
Başkan Yardımcı, ucuz et için şu öneride bulundu:
"Et ve Süt Kurumu kim, devlet. Devletle rekabet edebilir miyiz? İşçi parası, kiralar, vergi devletten. Devlet, kurumun sattığı fiyat üzerinden bizim kar marjımızı belirlesin, bize de et versin, biz de o eti tezgahta 'Bu Et ve Süt Kurumu'nundur' diyerek satalım. Aksi durumda vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz. Et fiyatları her gün gündemde. Kurumla bizim kıyma fiyatlarını baz alırsak kilogramda 14 lira fark var. Böyle bir fiyat farkı olur mu? Bu aradaki farkı kasap da kazanmıyor zaten. Kimse öyle sanmasın. Madem öyle hükümet etteki KDV'yi kaldırsın. Kilogramı 40 liralık ette 3.5 liralık indirim demektir."
UYGULAMA KÜÇÜK ESNAFI MAĞDUR EDER
Et ve Süt Kurumu'nun indirimine rağmen kasaplarda fiyatların düşmediğini belirten Yardımcı, uygulamanın hali hazırda ancak küçük esnafı mağdur edeceğini savundu. Osman Yardımcı, "Son 3 gündür vatandaşa dert anlatıyoruz. İş yapmaktan vazgeçtik dert anlatıyoruz. Ortalama yüzde 30 işler düştü. Derdimizi anlatıyoruz ama adam bir de kızıyor, söylene söylene çekip gidiyor diye konuştu.

FOTOĞRAFLI