SAMSUN (AA) Havza Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Nevin Vural, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

 Vural, yaptığı açıklamada, mantar zehirlenmesinin, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğu kaydetti.

Doğada bir çok mantar çeşidi bulunduğunu bu mantarların zehirli olup olmadıklarının ise şekline, rengine bakarak anlamanın mümkün olmadığını vurgulayan Vural, şöyle konuştu:

"Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin özelliğine göre değişebilmekte. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra veya daha uzun süre sonra etkilerini göstermekte. Mantar zehirlenmelerinin başlıca belirtileri sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ishal, ateş, karın ağrısı, ağızda metal tadı, şiddetli derecede susama, bulantı ve terleme görülebilir. Aşırı halsizlik, vücudun soğuması, özellikle el ve ayakların üşümesi mantar zehirlenmelerinin öncesinde görülen belirtilerdir. Zehirlenmeler koma ve ölüm de sonuçlanabilmektedir." 

Mantarın zehrinin yıkayarak yada yapılacak herhangibir uygulamayla yok edilemeyeceğine işaret eden Nevin Vural, "Vatandaşlarımız doğadan toplanan mantarları değil kültür mantarlarını tercih etmeli. Bu mantarlarda da tavsiyemiz son kullanma tarihine dikkat edilmesi ve mantarların, bol su ile iyice yıkanarak pişirildikten sonra tüketilmesidir. Satın alınacak mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, izni ve tarih bilgilerinin yer almasına dikkat edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Vural, zehirlenme vakalarında mantar yiyen kişinin en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.