Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki tüccarlar, Suriyeli muhaliflere sattıkları malların karşılığı olan 7 milyon doları tahsil edemediklerini, bu nedenle de iflasın eşiğinde olduklarını söyledi.
Büyük Ortadoğu Gümrükleme İhracat İthalat Şirketi sahibi Salih Arslan, yaptığı açıklamada, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan muhaliflere sattıkları malların karşılığında Reyhanlılı birçok tüccarın 4 yılda 7 milyon dolar alacağı biriktiğini, muhaliflerin ise parasal sıkıntı ve Suriye parasının değer kaybetmesi nedeniyle ödeyemediklerini, bu nedenle zor günler yaşadıklarını söyledi.
Suriyelilere sahip çıkılması konusunda, 4 yılda ihtiyaçları olan çimento, demir, pamuk gübresi, gübre ilacı, şeker ve çeşitli gıda maddeleri gönderdiklerini ifade eden Arslan, muhaliflere giden bu malların parasını devalüasyon ve Suriye parasının dolar karşısında değer kaybetmesi yüzünden tahsil edemediklerini belirtti. Arslan, Suriyeli tüccarların kendilerine olan borçlarını ürettikleri balya pamuk, çörek otu, kimyon, anason, kuru bakla, çekirdek, metal hurda, demir, alüminyum gibi malları vererek ödemek istediklerini söyledi.
Salih Arslan, izin verilmesi için Cilvegözü Sınır Kapısı’na gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’ye yaşadıkları sıkıntıları aktardıklarını ve yardımcı olacağını söylediğini ifade etti. Tüccarlar olarak perişan durumda olduklarını anlatan Arslan, “Talebimiz alacaklarımız karşılığında bu malların Türkiye getirilmesine izin verilmesidir. Aksi halde iflasın eşiğindeyiz. Üreticiden aldığımız malların parasını ödeyemiyoruz. Reyhanlılı tüccarlar olarak çok zor durumdayız. Çalışanlarımıza maaş, sigorta, vergi, taksitlerimizi ödeyemiyoruz” diye konuştu.
Bu arada, hurda yüklü 24 TIR ile pamuk yüklü 62 TIR’ın 2 aydır giriş için izin beklediğini söyleyen Arslan, mallarının İdlib ve yakınlarında bekletildiğini ancak her an bir bomba ile yok olacağından endişe duyduğunu söyleyerek, şöyle dedi:
"Reyhanlı olarak ekonomik kriz yaşıyoruz. Muhaliflere sattığımız malların parasını, yaşadıkları ekonomik sıkıntı nedeniyle alamıyoruz. Bu nedenle de ihracat da yapamıyoruz. Sorunumuzun bir an önce çözülmesi için devletimizden yardım bekliyoruz."