KAYSERİ, () – GEBELİK döneminde bebeğin büyüme ve gelişimi açısından, şeker düzeyinin önemine değinen Doç.Dr. Gökalp Öner, “Şeker düzeyleri kontrol altına alınamadığında, bebeklerin yüzde 10’u, ani şeker yükselmesi ya da düşmesi sonucu kaybedilme tehlikesiyle karşı karşıya kalınabilir” dedi.
Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Gökalp Öner, gebelikte diyabet riski ve şeker testinin önemi hakkında bilgi verdi. Gebelik döneminde vücutta değişiklikler yaşandığını belirten Doç. Dr. Öner, özellikle son üç ayda bebeğin kilo alabilmesi için kan şekerini yükselten birçok hormonun da bu dönemde üretildiğini söyledi. Şeker seviyesinin direkt olarak anne karnındaki bebeğe yansıyacağını ve kan şekerinin yükselmesine neden olacağını ifade eden Doç. Dr. Öner, şunları söyledi:
“Yüksek şeker seviyesi, bebeğin pankreasını uyaracak ve daha fazla insülin salgılanmasına yol açacaktır. İnsülin, büyümeyi hızlandıran bir hormon olduğu için, anne karnındaki bebek de çok kilo alacaktır. Bu nedenle doğum sırasında 4 kilonun üzerinde olan bebeklerde önlem alınmazsa, omuz çıkması ve kol sinirlerinde felç gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Doğum sonrasında plasenta yolu ile gelen yüksek şeker akışı azalacağından, bebekte hipoglisemi atakları gelişebilir. Yeni doğan sarılığı da bu komplikasyona bağlı olarak ortaya çıkabilir. Annenin gebelikte şekeri olup olmadığı, yapılacak 50 gram şeker yükleme testi ile anlaşılır. Şeker testi yaptırılmazsa hem bebek hem de anne, şeker hastası olmaya adaydır. Gebeliğe bağlı diyabet nedeniyle, anne adaylarının şeker düzeyleri kontrol altına alınamadığında, bebeklerin yüzde 10’u, ani şeker yükselmesi ya da düşmesi sonucu kaybedilme tehlikesi ile karşı karşıya kalınıyor. Gebeliğe bağlı diyabet nedeniyle, doğum sonrasında bebeklerin yüzde 25’i, annelerin ise yüzde 33,3’ü şeker hastası olabiliyor.”

FOTOĞRAFLI