Onatça Otomotiv Genel Müdürü Barış Onatça, ‘Divan-ı Tespih’ adını verdiği sergide Türkiye’nin en ünlü 40 tespih Sanatçısını 23-28 Mart 2015 tarihleri arasında Adana’da buluşturacak.
Tespihin günümüzde Müslüman, Hristiyan, Hindu, Budist gibi pek çok toplumda kullanıldığını kaydeden Barış Onatça, buna karşın tespih sanatının toplumumuzda hak ettiği yerde olmadığını belirtti. Onatça, birçok sanatı icra edenler el üstünde tutulurken en eski mesleklerden biri olan tespihçiliğin üstatlarına aynı önemin verilmediğinin de altını çizdi. Onatça,
“Tespih koleksiyonu yapmaya karar verdiğimden beri bu sektörde birçok koleksiyoncu, satıcı ve ustayla tanıştım. Yaptığımız tüm sohbetlerde herkesin ortak fikri, bu sanata gerekli değerin verilmediği, insanların, hatta sektörün içindekilerin dahi bu sanatla ilgili bilgilerinin çok eksik olduğu, yanlış işler yapıldığı ve en önemlisi de tespih ustalarının tanınmadığı yönündeydi” dedi.
Barış Onatça,‘Divan-ı Tesbih’ adını verdiği serginin ortaya çıkış düşüncesini ise, “Öyle bir şey yapalım ki, hem insanlar tespihin sadece ipe dizilmiş boncuklardan ibaret bir nesne olmadığını anlasın hem bu camiaya gönül veren koleksiyoncular bu sanatın gerçek ustalarını tanıma fırsatını yakalasın. En önemlisi de, bu sanata can katan ustaları tüm Türkiye tanısın” şeklinde açıkladı.