KOCAELİ / BOLU (AA) - Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Yılmaz, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya girmesi ve sonrasında yaşanan olaylara ilişkin, "İslam alemi olayın vahametini kavramış değil. Bugün bizim İstanbul'da rahat bir şekilde oturuyor olmamız, Mescid-i Aksa'nın özgür olmasıyla alakalıdır" değerlendirmesinde bulundu. 

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in sistematik bir şekilde adım adım projelerini gerçekleştirmeye çalıştığını, bundan vazgeçmeye niyetinin olmadığını söyledi.

Türkiye'nin dünya kamuoyunda duyarlılık oluşturmaya yönelik girişimlerinin önemine işaret eden Yılmaz, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in saldırılarına dikkat çekmek için BM'ye çağrıda bulunması duruma katkı sağlayacaktır ama bu işin çözüm yolu Türkiye'nin bilinçlenmesi çünkü BM üzerine düşen sorumlulukları tam yerine getirmiyor" dedi.

Yılmaz, İsrail devletinin Mescid-i Aksa'yı yıkarak yerine Yahudi mabedi yapmayı planlandığını belirterek, "O amaçlarına ulaşamayacaklar inşallah. Filistin kardeşlerimiz orada gerçekten iyi direniyor, bunları desteklemek lazım. İslam alemi olayın vahametini kavramış değil. Bu konu hayati bir meseledir. Bugün bizim İstanbul'da rahat bir şekilde oturuyor olmamız, Mescid-i Aksa'nın özgür olmasıyla alakalıdır" ifadesini kullandı. 

Bu konuda bilinçlendirme yapılması gerektiğini savunan Yılmaz,  "Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini sıfır düzeye indirmesi lazım. En sağlıklısı budur" görüşünü dile getirdi. 

-"Müslümanlar sesini yükseltmeli"

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı  Bolu Temsilci Fethi Sarımsakçı da Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'i kınayarak, "İsrail'in bu sadırıyı asıl yapma sebebi Müslümanların susmasından kaynaklanıyor. Bizler sesimizi yükselttiğimiz zaman bu tür saldırılara kalkışmaya cesaret edemeyeceklerdir" diye konuştu.