Kazada yaşamını yitiren velilerden Hayriye Nur Seviner ile Beş Temmuz İlkokulu 3/A sınıfı öğrencisi kızı Nehir Uludağ'ın cenazeleri İskenderun Devlet Hastanesi morgundan alınarak Kaptan Paşa Camisi'ne getirildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katılımıyla burada yapılan törende, Seviner'in annesi Kamile ile babası Yusuf Seviner, kızlarının ve torunlarının tabutu başında uzun süre gözyaşı döktü.

'BENİ YALNIZ BIRAKTIN DEDESİ!
Dede Seviner, torunun tabutu başında, "Beni yalnız bıraktın dedesi, beni yalnız bıraktın" diyerek ağladı. Seviner, daha sonra kızının tabutu başında helallik isteyip, dua etti. İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu'nun kıldırdığı cenaze namazının ardından anne ve kızı Çankaya Mezarlığı'na defnedildi.



Cenaze törenine Bakan Akdağ'ın yanı sıra Hatay Valisi Ercan Topaca, Osmaniye Valisi Kerem Al, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dinçer Ateş, Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, aile yakınları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Öte yandan, kazada yaşamını yitiren öğrencilerden Beritan Keyik ve annesi Sultan Keyik, yakınları Baver Keyik, öğrenci Umut Ayas, annesi Sevgi Ayas, kazada annesi ve kardeşi yaralanan anaokulu öğrencisi Bahadır Karakurt'un cenazeleri Çankaya Mezarlığı'nda, öğrenci Yağmur Keskin ile annesi Müzeyyen Keskin Karaağaç Konarlı Mezarlığı'nda, bir öğrencinin kardeşi Merve Gül Pembe Şekere Mezarlığı'nda, veli Meral Sarı da Güzelçay Mahallesi'ndeki mezarlıkta toprağa verildi.

Öğretmen Ahmet Cebeci'nin cenazesinin yarın İskenderun ilçesinde toprağa verileceği, şoför Feruşah Esen'in cenazesinin ise Diyarbakır'a gönderileceği öğrenildi.



VALİLİK: GEZİ, İZİNSİZ DÜZENLENDİ
Öte yandan, incelemelerin tamamlanmasından sonra kazayla ilgili Hatay Valiliği’nden bir açıklama yapıldı. Gezinin izinsiz düzenlendiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:

"İlimiz İskenderun İlçesi 5 Temmuz İlkokulu velilerinin organize ettiği günübirlik Osmaniye İli Aslantaş Milli Parkı gezisi sırasında öğrenci ve velileri taşıyan midibüs, 5 Haziran 2016 Pazar günü saat 19.16 sıralarında yaşanan trafik kazası neticesinde Osmaniye İli Cevdetiye Beldesi’nde bulunan DSİ Sulama Kanalı’na devrilmiştir. Elim kazada midibüsteki 14 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Kazadan yaralı olarak kurtulan 24 kişi, ayakta tedavilerinin ardından taburcu edilmiş olup, durumu ağır olan 2 kişinin tedavisi devam etmektedir. Söz konusu gezinin, MEB Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin 21. Maddesi’ne aykırı olarak mülki amirden izin alınmadan düzenlendiği tespit edilmiş olup, konu ile ilgili soruşturma başlatılmıştır."



İŞTE YÖNETMELİK KURALLARI
Resmi ve özel ilkokul ile ortaöğretim kurumlarının il içi ya da il dışında gezi organizeleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın 'İlköğretim ve ortaöğretim kurumları sosyal etkinlikler yönetmeliği’ne göre yapmaları gerekiyor. Yönetmelikte kurallar şu şekilde:

Gezilerin, amacına uygun olarak gündüz yapılmasına özen gösterilir. Öğretmenlerce, herhangi bir ders veya sosyal etkinlik kapsamında yapılacak etkinliklerle ilgili gezi planları en az 7 gün önce okul müdürlüğüne verilir. Gezi planı ile birlikte geziye katılacak yönetici, öğretmen, öğrenci ve varsa velilerin isimleri, adresleri, ulaşılabilecek yakınlarının telefon numaralarının yer aldığı bir liste hazırlanarak bir nüshası okul yönetimine verilir. Sosyal etkinlikler kapsamında yapılacak bilimsel, kültürel, turizm, spor ve ziyaret amaçlı geziler için, onay alınmadan önce velilerden öğrencilere ait yazılı izin belgesi alınır. Gezilerde, 40 öğrenciye kadar bir yönetici ve en fazla iki sorumlu öğretmen görevlendirilir. Okul müdürü, gezilerle ilgili belgeleri inceler ve yetkisinde olanları onaylar. Yetkisi dışındaki gezilerle ilgili yazıyı da en kısa sürede onay alınmak üzere il/ilçe mill? eğitim müdürlüğüne gönderir. Okulun bulunduğu il sınırları dışına yapılacak gezilerle ilgili onay il/ilçe mill? eğitim müdürlüğünün önerisi üzerine mülk? amirce verilir. İl içi ve il dışı gezilerde öğrencilerin kaza sigorta işlemleri, geziye gidilecek araçların seçilmesi ve diğer konularda, Okul Gezileri Çerçeve Sözleşmesinde belirtilen hükümlere uyulur.