Türkiye’nin küresel ölçekte büyüyen, gelişen ve dikkat çeken en önemli markası Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı ile göreve geldiğinden bu yana yaşadığı tecrübelerini, gözlemlerini, 2015 yaz sezonunda yaşanan rötarları, yeni yıla girerken kar ve hava muhalefeti sebebiyle uçuş iptallerini ve rötarları konuştuk. Aycı, 2018-2023 arasında 450 uçaklı, 120 milyon yolcu taşıyan, dünya pazar payını yüzde 4’lere getirmiş ve 30 milyar dolarlık grup olacaklarını söyledi. Atatürk Havalimanı’ndaki yoğunluk ve inşaat çalışmaları sebebiyle THY yazın ciddi rötarlar yaşadı. Çalışanlarıyla büyük bir deneyim yaşadıklarını söyleyen Aycı, Atatürk Havalimanı’ndaki paydaşlarla işbirliklerini gözden geçirip, kötü hava şartlarındaki operasyon kabiliyetinin, müşteri memnuniyeti ve kaliteyi düşürmeden nasıl olması gerektiğini tartıştıklarını söyledi.

"ÖZÜR DİLİYORUM"

Aycı, topu taca atmadan açık ve net bir şekilde, ‘Bu yaz ve geçtiğimiz hafta yaşadığımız kar ve hava muhalefeti nedeniyle üzdüğümüz yolcularımızdan, kurumumuz ve iş ortaklarımız adına özür diliyorum’ ifadelerini kullandı. Aycı, “Bütün bu sıkıntıları paydaşlarımızla birlikte çözebilmek için önemli düzenlemelere de ihtiyaç olacak” dedi. İlker Aycı’nın mesajlarından öne çıkanlar şunlar:

- 31 Aralık gecesi ne oldu?

Karın yağdığı, hava muhalefetinin olduğu 31 Aralık gecesi binlerce battaniye ve yastık dağıttık. 12 binin üzerinde yolcuyu otellerde ağırladık. İstanbul’da otellerin dolu olduğu en zor gecedir. 50 binin üzerinde ikram verdik. 28 bin 500 yolcunun rezervasyonlarını değiştirdik. 950 personel çalışırken normalde 2500-3000 personel ile değişik shiftlerde hizmet verdik. 12-18 saat arası arkadaşlar büyük özveri ile çalıştılar, yedek masalar koyduk. O günlerde yaşanan uçuş iptallerini tartışmak yersiz. Dünyanın her yerinde kötü hava koşulları olduğunda iptaller olur. Amerika’da Chicago O’hare Havalimanı’nda kış mevsimi içinde iptallerin toplam oranı yüzde 42. Hava şartları bozulunca uçuş iptalleri de olacaktır. Asıl mesele kapasite planlamasını uçuş iptalleri olsa bile doğru yapmak, network bütünlüğünü korumak, hizmet kalitesini düşürmeden, yolcuları havalimanında, uçak içerisinde uzun süre mağdur etmeden, evlerinde veya otellerinde ağırlayarak onların daha uygun ortamlarında beklemesini sağlamak. Havalimanlarında kaldıkları dönemde ise onlara havalimanında sıcak bir yaklaşım gösterebilmek. Bütün bu sıkıntıları paydaşlarımızla birlikte çözebilmek için önemli düzenlemelere de ihtiyaç olacak.