Türkiye Romanlar Konfederasyonu tarafından yapılan çalışmayla kurulması planlanan Roman TV, 20 Kasım’da deneme yayınına başlayacak. Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, Roman TV’nin kurulumuna ilişkin marka tescili yaptıklarını anlattı. Gazeteden sonra televizyon kanalının da kuruluyor olmasının Türkiye’de Roman açılımından sonra camialarının önemli bir noktaya geldiğine işaret ettiğini vurgulayan Çokyaşar, Roman TV’nin, kendilerini doğru ifade edebilme açısından bir pencere olacağını söyledi.

Eğlence aracı tepkisi

Ahmet Çokyaşar, eğitim programlarının yanı sıra Romanların bilinçlenmelerine yönelik yayın yapacaklarına değinerek, Roman vatandaşların bugüne kadar hep “eğlence aracı” olarak görüldüğünü ve bundan camia olarak rahatsızlık duyduklarını ifade etti. Romanların bugüne kadar “göbek atan, amuda kalkan, takla atan, sadece çalgı çalan” insanlar olarak tanındığını anlatan Çokyaşar, şöyle konuştu:

“Medyanın bizi bu şekilde topluma lanse etmesiyle, ‘Görüyor musunuz, açlıktan ölseler de her gün oynuyorlar’ şeklindeki imajı ortaya çıkarıyor. Biz artık bu imajı yıkmak istiyoruz. ”

Roman dilinde yayın

Çokyaşar, kanalda tartışma programları, yetenek yarışmaları ve kadınlara özel yapımların da yer alacağı bilgisini paylaşarak, şunları kaydetti, “Türkçe ve Roman dilinde yayın yapacak kanalda, dünyanın farklı bölgesindeki insanlara da ulaşabileceğiz. Romanların yetenekli çocuklarını öne çıkarmak için tiyatro programı gerçekleştireceğiz. Ses konusunda yetenekleri ortaya çıkarmak için ‘Roman Star’ yarışması düzenleyeceğiz. Çocukların eğitimi için de çeşitli yayınlar planlıyoruz. Aslında bu programların bütünü tamamen eğitim üzerine olacak. Tanınan çok sayıda sanatçı televizyonumuza gönüllü olarak çıkıp, destek vermeye hazır. Örneğin, ‘Bir Çocuk da Sen Okut, Geleceğe Işık Tut Projesi’nin bağış kampanyasını, Roman televizyonundan önemli sanatçıların katılımıyla yapmayı planlıyoruz. Toplanan yardımlarla Roman çocuklara burs sağlayacağız.”

Roman çocuklara ‘Bir roman yazıyorum düşüm, gerçeğim’ projesi

Kırklareli Valiliği’nce hazırlanan “Bir roman yazıyorum düşüm, gerçeğim” projesiyle Roman çocuklar sosyal, kültürel ve sportif eğitimlerle hayata hazırlanacak. Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projeyle Roman çocukların topluma ve hayata hazırlanacağını söyledi. Projeyi önemsediklerini belirten Civelek, Roman çocuklarına sosyal, kültürel ve sportif eğitimler verileceğini ifade etti.