Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Özbekistan’la karşılıklı olarak ticaretimizi arttırmak istiyoruz. Geçtiğimiz 10 yılda ticaret hacmimiz 3 kattan fazla arttı. 1.2 milyar doları aştı ama eğer bu rakamlara bakarsak potansiyelimizin karşılıklı olarak çok çok altında olduğumuzu hepimiz biliyoruz" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Özbekistanlı yetkililerle yuvarlak masa toplantısı ve çalışma yemeği gerçekleştirdi. TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen toplantıya Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Camşid Koçkarov, Özbekistan Turizm Kalkınması Devlet Komitesi Başkanı Aziz Abdulhakimo ve Devlet Yatırımlar Komitesi Başkanı Azim Ahmeedhocaev katıldı. Türkiye ve Özbekistan arasındaki sanayiden ticarete, turizmden, inşaat sektörüne kadar pek çok konunun ele alındığı toplantıda her iki taraf da ortak çalışmalar gerçekleştirme isteklerini ifade etti.

"Anadolu coğrafyasının mayası geçmişte Buhara’dan, Semerkand’tan, Taşkent’ten gelen alimlerin eliyle yoğruldu"

Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odasında yeni bir yapılanmaya gidildiğini, bu süreçte oda sistemi konusundaki tüm tecrübelerini Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odasıyla da paylaşmaya hazır olduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Özbekistan’la Türkiye’nin kardeşlikten öte çok güçlü bağlarının olduğunu, Anadolu coğrafyasının mayasının geçmişte Buhara’dan, Semerkand’tan, Taşkent’ten gelen alimlerin eliyle yoğrulduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şu noktalara değindi:

"Burada oluşan kültür onların bilgi ve emeğiyle ortaya çıktı. O sebepten bizim için Özbekistan Asya coğrafyasının kalbidir. Bugün de bu ortak coğrafyanın huzuru ve refahı için Türkiye ve Özbekistan’ı iki kilit ülke olarak görüyoruz. Zira Avrupa’ya komşu olan Türkiye 80 milyonluk nüfusu ile Çin ile İtalya arasındaki en güçlü sanayi ülkesidir. Özbekistan da Orta Asya’nın yarısını oluşturan 35 milyona yaklaşan genç ve dinamik nüfusu, tarihi birikimi, stratejik konumu ile bu bölgenin en güçlü ülkelerinden biridir. Doğal kaynaklarıyla gelişen sanayisi ile Özbekistan müthiş bir gelecek vaat etmektedir."

"İlişkileri daha ileri taşımak için en ideal dönemdeyiz"

Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ilişkileri daha ileri taşımak için en ideal dönemde olduklarını kaydederek, özellikle son dönemde bu anlamda güçlü bir siyasi iradenin oluştuğunu söyledi.

16 yıl aradan sonra iki ülke arasında ilk defa cumhurbaşkanı seviyesinde bir ziyaret gerçekleştiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Kasım 2016 tarihinde Semerkand’ı ziyaret etti. Bu ziyarette Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev’le önemli kararlar aldılar. Şimdi inşallah 26-27 Ekim’de Sayın Cumhurbaşkanını Türkiye’de ağırlayacağız. En üst düzeydeki bu diyalog ortamı ve iyi işleyen ilişkiler Türk iş dünyası olarak bize de iyi bir motivasyon sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

"Ticaret hacmimiz potansiyelimizin çok çok altında"

Gelişen süreçteki odaklanacakları alanları açıklayan Hisarcıklıoğlu, "Bu süreçte odaklandığımız iki alan var. Birincisi Özbekistan’la karşılıklı olarak ticaretimizi arttırmak istiyoruz. Geçtiğimiz 10 yılda ticaret hacmimiz 3 kattan fazla arttı. 1.2 milyar doları aştı ama eğer bu rakamlara bakarsak potansiyelimizin karşılıklı olarak çok çok altında olduğumuzu hepimiz biliyoruz" dedi.

Kara gümrük geçişleri konusunda edindikleri tecrübeleri Özbekistan ile paylaşmak niyetinde olduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Ticarette önemli konulardan biri de gümrük geçişi. Özellikle coğrafyamızda kara gümrük kapıları büyük önem arz etmektedir. Bu konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak büyük tecrübemiz var. Dünyanın en hızlı çalışan en güvenilir sınır kapılarını bir yıldan kısa sürede inşa edebiliyoruz. Bugüne kadar devletimize tek kuruş harcatmadan Türkiye’nin 10 tane kara gümrük kapısını inşa ettik. Kapılar, Birleşmiş Milletler tarafından verilen bir raporla bütün dünyaya örnek gösterildi. Bu konudaki tecrübelerimizi de Özbekistanlı kardeşlerimizle paylaşmak isteriz" diye konuştu.

"Özbekistan’ın önemli projelerinde Türk müteahhitleri olarak daha fazla yer almak istiyoruz"

Türk müteahhitlerinin dünyada edindikleri saygınlığa değinen Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlik sektörünün şuanda dünya ikincisi konumunda olduğunu, müteahhitlerin bugüne kadar 108 ülkede 325 dolarlık projeyi başarıyla üstlendiğini ve dünya markası haline geldiğini söyledi. Eksi 40 dereceden artı 40 dereceye kadar her coğrafyada Türk müteahhitlerinin hizmet gördüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bu kapsamda da Özbekistan’ın önemli projelerinde Türk müteahhitleri olarak daha fazla yer almak istiyoruz" dedi.

"Biz kimya, makine imalat, tekstil sanayi, tarım ve tarım ürünlerinin işlenmesi ile diğer sektörlerde işbirliğine hazırız"

Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Camşid Koçkarov, Türkiye’den gelen işbirliği taleplerine sıcak baktıklarını kaydettiği açıklamasında, "Biz kimya, makine imalat, tekstil sanayi, tarım ve tarım ürünlerinin işlenmesi ile diğer sektörlerde işbirliğine hazırız. Özbekistan’da birçok finansman aracı kullanıma hazır. Bugün mutabakatımız oldu. Uluslararası finansman kuruluşlarından kredi almamız mümkün. Birçok tarımsal kullanım araçlarında kullandığımız krediler var. Bazı girişimciler ilk sermayelerini sera inşasına yatırdı ve Dünya Bankasından uzun vadeli krediler alıyorlar" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, toplantının sonunda konuk Başbakan Yardımcısı’na plaket takdim etti.