Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç 13 Haziran'da başlayacak.

Yılmaz açıklamasında, 'Asgari ücret müzakereleri başlayacak. Yaşanan ekonomik gelişmeler değerlendirilecek ve uzlaşmayla sonuçlandırılacak' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak. Peki asgari ücrette en güçlü tahmin ne? İşte detaylar...

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu ay itibarıyla toplanacak. Haziran ayı enflasyon oranı ile beraber netleşmiş olacak. Haziran ayı enflasyonu Temmuz’un 3’ünde açıklanacak.

Bu dönemde enflasyon oranlarından başka parametreler de asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınacak. Bir önceki dönemde asgari ücrete enflasyon artı refah payı artışı yapılmıştı. Yine refah payı artışının önemi fazla ama bu defa parametreler değişti.

Önceki dönemde asgari ücret üzerindeki vergiler kaldırdık, tüm ücretler üzerinden vergi istisna tutuldu. Yine bu uygulama devam edecektir. Devletimizin vereceği diğer teşvikler gündemde olacaktır. 500 dolar seviyesi ihracatçı için rekabetçi bir asgari ücret tutarı değil.

Sadece ihracatçılarla kalmıyor özel sektörde diğer işletmelerin de devletimizin sigorta prim teşvikleri, asgari ücret destekleri bunlar artırılarak asgari ücretteki olumsuz etkilerin işveren üzerinden alınması planlanabilir.

Emeklilerimiz enflasyon zammı ve refah payı artışı alacak. Yüzde 30 ile 40 arasında bir artış olacağını öngörüyorum. En düşük emekli maaşının 7.500 TL seviyesinden 10.000 TL’ye çıkarılacağını, 7.500 TL’nin üzerinde alan emeklilerimize kademeli bir şekilde artış olacaktır.”

BORA KARA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.