Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Çok teşekkür ediyorum gayet iyiyim. Biliyorsunuz ben meydanlarda önemli programlar yaptım. Bunların en önemlisi de Ankara oldu. Ankara programını yaptık. Bir Manisa programı oldu, Manisa programı da gayet diri bir programdı. Durmadan, ara vermeden yola devam ettik. Oralar bizim bir yerde enerji kaynağımız oluyor. Televizyon programı yapamadık, bu akşam bu aradan sonra ilk televizyon programını yapıyoruz.

Öncelikle tabii ekranları başında bizi izleyen dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerime, vatandaşlarıma başkentimizden en kalbi duygularla selam ve sevgilerimi gönderiyorum. 3 milyon 300 bini yurt dışı seçmen statüsüne sahip. Vatandaşlarımız 73 ülkede bulunan oy kullanma merkeziyle oylarını kullanabilecek. Yurt dışı temsilciliklerimizde oy kullanma süreci 27 Nisan'da başladı. Bu işlem 9 Mayıs tarihinde son bulacak. Vatandaşlarımız demokratik haklarını kullanma konusunda büyük bir gayret gösterecek ve sandıklara akın edecekler. Dışişleri Bakanlığımız bütün buralardaki eksikleri gidermek suretiyle sizin oy kullanma hakkınızı süratle giderecekler.

6 Şubat depreminde dünyanın dört bir yanından vatandaşlar yardıma koştu. Bunları asla unutamayız. İnşallah yaralarımızı da kısa sürede beraberce saracağız. Tüm bunların yanında bir şeyi daha unutamayız, AFAD, Kızılay, bunlar bu süre içerisinde çok yoğun çalıştılar. Arama kurtarma ekiplerimiz dünyanın dört bir yanından gelen ekiplerle başarılı bir dayanışma süreciyle bu süreci geçirdi.

Ben vatandaşlardan 1 yıl süre istedim, bu sürede de bütün zemin etütlerini de yaparak burada süratle malum inşaatları başlattık. Hatta köy evlerinden 14'ünü sembolik de olsa teslim ettik. Buralardaki kalıcı konutların yapımı bizim için önemli olan. Özellikle Hatay'da şu anda demir çelikten bir hastane yapımı var, ikinci hastaneyi de yapıyoruz. Bunları 3-6 ay arasında bitirerek, insanımıza kazandıracağız.

Gerçekten iktidara geldiğimizde yurt dışı seyahatlerimde oralardaki bütün vatandaşlarımızın bize ilk sordukları soru, Başbakanım biz oy kullanma hakkımızı ne zaman kullanacağız? Endişe etmeyin biz sizin oy kullanma hakkınızı halledeceğiz. Bunu biz hallederken ben tabii gençlik yıllarımdan itibaren Avrupa'yı gezen, Avrupa'da partim adına gidip çeşitli yerlerde konferanslar veren birisiyim. Türkiye'deki iktidar sahipleri yıllarca bu insanlarımızı umursamadı. Sadece döviz ihtiyacı olduğunda hatırladılar. Biz 2012 yılında vatandaşlarımızın 50 senedir bekledikleri oy kullanma imkanını biz getirdik. Yurt dışı temsilciliklerimizde bizler sandıklar kurduk. 2014 yılında cumhurbaşkanlığı seçiminde gurbetçilerimiz bu haklarını kullandılar. Seçimlere katılım oranı bir yılda yüzde 36'lara ardından yüzde 45'e yükseldi. Sandığı artık vatandaşımızın ayağına götürüyoruz. 14 Mayıs'ta yeni bir rekor kıracağımıza inanıyorum. Son 21 yılda oy kullanma yanında daha önce hayal dahi edilemeyen pek çok adım attık. Yeni kurumlar ve yatırımlarla devletimizin hizmet kapısını yurt dışındaki vatandaşlarımız için artırdık. Vatandaşlarımızın işlemlerini elektronik ortamda yürütebilmesini temin ettik. Pek çok işlemi kolaylaştırdık. Pasaport harçlarını yurt dışında yerleşik vatandaşlar için yarı yarıya düşürdük. Yurt dışındaki evlatlarımızdan binlercesini ülkemize getirdik. Türkiye'ye gelen vatandaşlarımızın araçlarını sınırlarımız içerisinde kullanabilme sürelerini 2 yıla çıkardık. Siz bunları yaparsınız yurt dışındaki vatandaşım da bunları karşılıksız bırakmaz, bırakmadı.

MUHALEFET YURT DIŞIYLA İLGİLİ BUGÜNE KADAR NE YAPTI?

Şunu bir defa açık net kullanmam lazım. Deniz Bey muhalefet yurt dışıyla ilgili acaba bugüne kadar ne yaptı? Biz yurt dışındaki vatandaşlarımızla ilgili birçok adımları attık. YSK ve Dışişleri Bakanlığımız bu konuda gerekli altyapı çalışmalarını tamamladı. Her sandıkta kullanılan oylar her gün sandık kurulu üyeleri ve vatandaşların gözetiminde çuvallara konulup mühürleniyor. Sonra konsolosluklarımıza getiriliyor. 6 ayrı kilitli bir odaya koyuluyor. Bu kilidin anahtarları temsilcilerde bulunuyor. Biri olmadan kapı kesinlikle açılamıyor. Oy verme süresi bittikten sonra oy torbaları Ankara'da seçim kurulunun denetimi altında sandık kurullarında açılacak. Türkiye'de yapılan seçimlerde olduğu gibi sayım ve dökümü yapılacak ve sonuçlar tutanak altına alınacak.

DEPREM OLAYINDA DÜNYA BİZİ YALNIZ BIRAKMADI

Kovid döneminde iki yıl bunu yaşadık bu dönemde Türkiye olarak biz dünyanın 165 ülke ve noktasına yardımda bulunduk. Hepsine elimizi uzattık, aşı gönderdik, gıda, ila. Deprem olayında da bizi dünya yalnız bırakmadı. İlk andan itibaren yanımızda yer aldılar. Arama kurtarma ekiplerini gönderdiler. İlk etapta çadırlar geldi. Çadırların dışında suratla konteyner göndermeye başladılar. Şimdi de en son Azerbaycan dedi ki ben bin kalıcı konut yapmak istiyorum. Dün de onun temellerini attık. Yine bölgede acil olarak gereken bazı önemli projeleri de hayata geçirmek istiyorum dedi. Tabii bunların yanında yurt dışında yaşayan kardeşlerimizin Türkiye'ye olan vefası bizleri hep duygulandırmıştır. Dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlarımız ellerinde avuçlarında ne varsa hepsini seferber etmek suretiyle yardıma koştular. Biz bu yapılanları asla unutamayız, unutmayacağız da. Bir şeyi de asla unutamayız, gerçekten AFAD'ımız Kızılay'ımız bunlar bu süre içerisinde çok yoğun çalışmanın içerisinde oldular. Ben tabii vatandaşlarımdan özellikle temennide bulundum bize 1 yıl süre dedim. Suratle inşallah zemin etütlerini de yapmak suretiyle zemin etütlerinin yapıldığı yerlerde inşaatları başlattık. Köy evlerinden 14 tane köy evini sahiplerine teslim ettik. Bunu yaygınlaştırarak devam ettiriyoruz.

YURT DIŞINDAKİ SEÇMENE SANDIK ÇAĞRISI

Demokrasi seçimlerde özellikle bu hakkını kullanma talebi bu öyle sıradan bir şey değil. Bu bir demokrasi terbiyesidir. Bu demokrasi bilinci bizim insanımızda ileri derecede var. Depremle benim vatandaşım kendi evinden koptu. Ankara'ya İstanbul'a benim depremzede kardeşlerim gittiler ama orada bütün işlemleri yaptırdılar oyları da orada kullanacaklar. Kendi yerlerine dönmek suretiyle oralarda da oylarını kullanacak olanlar var. Şuna da inanıyoruz tabii biz şunu söylüyoruz, gurbetçilerimiz özellikle Türk milletininin temsilcisidir. 9'lu masa oldu. Bütün bunlarla beraber iş biraz daha ilerledi şimdi Kandil'deki malum tipler onlar da bu masaya ortak oldular. Oradan mesajlar veriyorlar. Her işleri gibi de yurt dışı vaatleri de palavradan ibaret. Arada mesafeler olsa da biriz, beraberiz. Sen varsan Türkiye var diyoruz vatandaşımızı Türkiye için oy vermeye çağırıyoruz. Bu imkanlar neden bizden önce yoktu? Geçmişte sadece gümrükte oy kullanılıyordu. Türkiye'nin gücü arttıkça dünyanın her köşesinde yaşayan vatandaşımızın itibarı da artıyor. Vatandaşlarımızın seslerini en iyi şekilde duyurabilecekleri yer sandıktır. 14 Mayıs bu bakımdan büyük önem arz ediyor. Bütün Avrupa'daki benim kardeşlerim hepsi sandık yollarına dökülmüş oy kullanmaya gidiyorlar. Allah onlardan razı olsun. Onların orada ne çileler çektiğini ben gayet iyi bilirim. İlla evlerinde misafir etmenin gayreti içerisinde olurlardı. Bizim göç hareketi 60'lı yıllarda başladı. Bizler 70'li yıllarda oralarda konferanslarımzı bütün bunlara gider onlar da katiyen konferansı verirdik illa benim evde kalacaksın. Onların orada yaşam koşullarını bilirdik. Muhalefet bizim insanımızı tanımıyor. Bizim insanımız dünyanın neresinde olursa olsun ana vatanının kaderiyle ilgilenir. Ülkeye yatırım gelmemesi, yatırımcı gelmemesi için uğraşan bir muhalefet pratğiyle karşı karşıyayız. Biz dünyanın 4 bir yanındaki 7 milyon vatandaşımızın varlığından gurur duyuyoruz. Benim bütün yurt dışındaki vatandaşlarımla olan bu ilişiğim hala devam etmektedir. Bütün burada üniversitelerin kapılarını biz açtık.

ANKET AÇIKLAMASI

ğımız anketlere baktığımız zaman farklı tablo var. Meydanların dili derseniz bir gerçek var ki hamdolsun 14 Mayıs önümüzde gümbür gümbür milletçe zafere doğru gidiyoruz. Hep söyleriz, önemlidir bu söz: Sefer bizden zafer Allah'tan. Bir de tabii şu var yapılan anketler. Bu dönem anketleri çok karmaşık tabloda yapıyoruz. Deprem felaketi aslında anket tekniğini ortadan kaldırdı. Bunlara da baktığımız zaman yine hamdolsun kamuoyu ölçmek için değil kamuoyu oluşturmak için yapılıyor. Lehte bir havayı anketlerde de görüyoruz. Güzel bir tablo şu anda önümüzde. Diğerlerinde böyle bir saha yok. Bu seçime bir farklı bir atak yaptık Kabine üyesi arkadaşlarımızın hepsi sahada. Onlar da seçimlerin adayları oldu. Onların da aday olarak alanda olması vatandaşa ayrı bir güven veriyor. Bunların hepsi kalkıp da Bay Bay Kemal gibi palavra atmıyorlar. Onlar referanslarıyla konuşuyorlar. Yapmayacağın şeyi söyleme. Hayatın zaten hep yalan. Şimdi de kalkıyorsun Giresun'da fındığa 4 dolar zam verecekmiş. İzmir'de esiyor, gürlüyor. Şimdi İzmir'de diyor ki daha iyi bir İzmir, daha iyi bir Ankara, daha iyi bir İstanbul. Ben buradan tüm yurt dışındaki kardeşlerime sesleniyorum.4 yıl İstanbul'u, Ankara'yı, İzmir'i siz yönetmediniz mi?

MİT'TEN SURİYE'DE OPERASYON

Güçlü Türkiye, vatandaşlarının övünç kaynağıdır. Terörle mücadelede teröristler artık başını kaldıramıyor, bu, Avrupa'nın güvenliğine de katkı sağlıyor ama bunu anlamıyorlar, hatta savunuculuğunu yapıyorlar. Biz, terör örgütleriyle en etkili şekilde mücadele eden tek ülkeyiz. PKK'daki en üst düzey teröristler etkisiz hale getirildi.

DEAŞ'ın sözde lideri Ebu Hüseyin EL Kureyşi adlı şahsı uzun zamandır takip ediyordu. Bu şahıs, MİT tarafından dün Suriye'de gerçekleştirilen operasyonla etkisiz hale getirildi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.