Samsun Medya Grubu’na bağlı Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi ekibi olarak, Samsunlu vatandaşlara “ Televizyonun çocukların gelişimini etkilediğini düşünüyor musunuz?” diye sorduk.
 
İşte aldığımız yanıtlar:

VAATLERDE BULUNUYORUM 
Yaşar AKTAŞ: Yayınların iyisi ve kötüsü oluyor. O yüzden kanallara dikkat ediyoruz. Çocuklar televizyonu gün içerisinde sürekli izlememeli. Yarım saat ya da 1 saat kadar izlemeleri daha doğru olur. Torunum sürekli bilgisayar ve televizyonla ilgileniyor ama elimden geldiğince izin vermiyorum. Sana bir şeyler alacağım gibi vaatlerde bulunarak engelliyorum. 

GÜNDE 2 SAAT İZLİYOR  
Mümtaz KOCAOĞLU: Televizyonda ki bazı programlar çocukları etkiliyor. Özellikle dil gelişimi etkilendiği için küçük yaşlarda ki çocuklara eğitici programlar izletilmeli ve uzun süreli olmamalı. Benim torunum günde 2 saat izliyor. Torunumun gelişimi için bilgiler alıyoruz. Elimizden geldiğini yapmaya çalışıyoruz. 

ÜZERİNE GİTMEMEK AMA DİKKAT ETMEK  
Erdem ORGUNÇ: Televizyonda her zaman kötü kanallar olmuyor. O yüzden bazen kötü etkilerken bazen de iyi etkiliyor. Yatış saatine kadar eğitici programları izlemeliler. Netice çocuklar eğlenmeyi sever. Bazen de eğlenceli kanalları izlemeliler. Ben yaz tatillerinde televizyon izleme saatine bir şey diyemiyorum. Çünkü çocuk ders düşünmüyor eğlenmeyi düşünüyor üzerine fazla gitmemek ama dikkat etmek lazım.
 
2 SAAT BİLE FAZLA  
Nevzat ÇORUH: Bazı dizilerden etkilenirken, bazılarından ders alıyorlar. O yüzden çocukların televizyon izlemesinde sakınca görmüyorum. Fakat sürekli televizyon izlemek doğru değil. İyi bir şey bile izleseler olumsuz etkilenirler. Günde 2 saati geçmemeli hatta o kadar bile olmamalı. Özellikle okul sezonu derslerine yoğunluk vermeliler.

BÜYÜK KAYIP AMA ENGELLENEMİYOR  
Sinan YAZAR: Çocukları susturmak için telefon, bilgisayar ve televizyon gibi teknolojik aletlere yönlendiriyorlar. Aileler çocuklarına örnek olmalılar. Bu şekilde büyük kayıp ediyorlar. Çocukların okulda alması gereken eğitimi televizyondan almaya çalışıyorlar. Sonrasında dillerini olumsuz etkiliyor. Televizyonun büyük zararı var ve nasıl önlenir bilemiyorum. Ben maalesef engelleyemiyorum. 

BOL BOL KİTAP OKUNMALI 
Necati ÇATAL: Sadece televizyon izlemesi değil, telefon ve bilgisayar gibi elektronik aletlerde çocukların dilini, gelişimi etkiliyor. Hatta genellikle olumsuz yönde etkiliyor. Ben bunu engelleyebilmek adına bol bol kitap okunması gerektiğini söylüyorum. Kitap insanın zihnini geliştir. Teknolojiyle gereğinden fazla ilgilenmek tamamen zarar verir. 

MASAL OKUR, OYUN OYNARIM 
Selma ERGÜN: Tabi ki televizyonu çok izlemek sadece çocukları değil, yetişkinleri bile etkiliyor. Şiddet programları çocukların gelişimini aşırı etkiliyor. Aileler buna müsaade etmemeli, engellemek için ellerinden geleni yapmalılar. Çocukların hem dil gelişimleri hem de zihinsel gelişimleri doğru yönde olmuyor. Ben genel olarak torunlarıma masal okurum, oyun oynarım başka aktiviteler yaparım. Televizyon, telefon ve bilgisayardan tamamen uzak kalmak için elimden geleni yapıyorum. 

ETKİLENİYORLAR AMA DİNLETEMİYORUM 
Orhan KESKİN: Çocukların olumlu yönde etkilenmeleri için izleyeceği kanallara dikkat etmemiz gerekiyor. Günde birkaç saati geçmemeli ama benim torunlarım çok fazla televizyon izliyor. Onun haricinde telefonlar, bilgisayarlarda ellerinden düşmüyor. Sürekli engellemek için bir şeyler söylüyorum ama dinletemiyorum. 

DİSİPLİN UYGULANMALI 
Selma KESKİN Annelerin ve babaların çocuklarına disiplin uygulaması gerekiyor. Günde 1 saat izin verilmeli ve sonrasında tüm teknolojik aletleri ortadan kaldırmalılar. Aksi halde dil ve zihin gelişimleri olumlu yönde etkilenmez. Çocuk ister ama aile dikkat etmeli. 

Haber: Emre ÖNCEL – Mustafa TOGUR