Kanal S ekranlarında yayınlanan Samsun Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Merve İlhan moderatörlüğünde Seçim Vitrini programına konuk olan CHP Samsun Milletvekili Adayları Mehmet Karaman ve Özler Yılmaz seçim süreci ve Samsun siyasetine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu 

PROGRAMDAN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR;

MEHMET KARAMAN: -1956 Ladik doğumlu Akpınar öğretmen okulu mezunuyum, ilkokul öğretmenliğim var daha sonrasında gazi matematik bölümünü bitirdim 2 yıl matematik öğretmenliğim var. Askerlik sonrasında Ankara da kaldık ticaretle uğraştık. 1984'te Refah partisinde siyasete başladım. Refah partisi döneminde Ankara il başkanlığımı bitirdim. Refah partisi genel idare kurum üyeliğim var. 1988'den vefatına kadar da Necmettin Erbakan'ın özel kalem müdürlüğünü yürüttüm. Daha sonra saadet partisi kurucularından oldum. 2 dönem genel başkan yardımcılığı yaptım kendi isteğimle ayrıldım şu an da ise Saadet partisi yüksek istişare kurulu üyesiyim. Millet ittifakından cumhuriyet halk partisi ve diğer paydaşlarımızla yaptığımız ittifak gereğince tek liste halinde cumhuriyet halk partisine girdik. Cumhuriyet Halk Partisinin adayıyım. 

ÖZER YILMAZ: Samsunluyum. 1986 Çırakman doğumluyum. Tekkeköy de yaşıyorum.  İlkokulu Çırakman da okudum. Ortaokulu da Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulunda okudum. Liseyi de Namık Kemal de okudum. Jeoloji mühendisiyim. KTÜ mezunuyum. Kendime ait bir firmam var zemin işleri yapıyorum. Üniversite yıllarından beri siyasetle ilgi duyuyorum aktif olarak çalışıyorum.  Atatürkçüler derneğinde çalıştım yıllarca, gençlik kolları başkanlığı yaptım yıllarca Trabzon da 5 sene, bölge temsilciliği yaptım, merkezi yürütme kurul üyeliği yaptım şu anda da CHP de siyasi hayatıma devam ediyorum. 

14 MAYIS NEDEN KRİTİK BİR SEÇİM?

ÖZLER YILMAZ:Türkiyenin kaybedecek bir günü bile yok. Bunun yanında devlet mekanizması da işlemiyor şu anda fiili bir tek adam rejimi var bu tek adam rejimi ile Türkiyenin ileri gitme şansı yok. Bu sistem geldi o günden beri ülke daha çok tepetaklak olmuş vaziyette en basit örneği depremde, deprem oldu devlet mekanizması devreye girdi saat 6'ya kadar toplatı yapıldı ama bir yerde duruyor. Bakın bir tane il depremde unutuldu. Adıyamana 3 gün sonra müdahele edilmeye başlandı. Zaten helallikte istediler kabul ettiler hatalarını. Devlet mekanizması işlemiyor. Uyuşturucu konusuna değinmek istiyorum bende. Çıkın sokağa sorun Samsun'da uyuşturucu yaygın mı diye, ilkokula kadar düştü diyorlar. Türkiyede var özellikle Samsun'da var. İşsiz güçsüz, hedefleri yok, umutları yok. Ben bir tarama yaptım, 3 günde bir uyuşturucu satıcısı yakalanıyor. Ortak mükabakat metninde ciddi önlemlerimiz var. Onalrı söylemek istiyorum. Bağımlılıkla mücadele yüksek kurulu 2 ayda bir toplanacak, illerde uyuşturucu ile ilgili risk haritaları çıkarılacak, istihdam merkezleri ve halk eğitim merkezleri ile iş birliği içinde bağımlılık geçmişi olan bireylerin meslek edinmesi sağlanacak. Bunların topluma dönüştürülmesi lazım.  Ülkemizin 7 bölgesinde birer tane tıbbı tedavi ve hobi meslek edinme mücadele destek merkezleri kurulacak.

MEHMET KARAMAN: Artık bu döneme ihtiyaç yok diyor milletimiz ve bunu daha da gösteriyor. Şimdi bütün esnaf kardeşimiz bizi kapısında bekliyor. Biz bir siyasi partiyiz.  Bir millet ittifakıyız. Biz her düşünceye sahip insanın oyunu talep etme hakkına sahibiz. Biz her partiye oy veren seçmenimizin oyunu istiyoruz.  Burada yadırganacak hiçbir şey yok. Biz chp ile ilkeler üzerinde anlaşmışız ve bunun üzerine yürüyoruz. Biz burada millet ittifakı teklisi olarak girdik çünkü bunu mevcut iktidar kendi çıkarttığı kanun gereğince zorunlu hale getirdi. Bize karşı çıkanlar yeni bir ittifak kurdu kendilerine. Demek ki biz doğru yapmışız yanlış yapmamışız. Yani şu anadaki ittifakların hiçbiri savaşa gitmiyor, seçime gidiyor. Demokrasiyle yönetimin değiştirilmesi konusunda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ama bunu çeşitli sebeplerle sanki Türkiye’ de milleti kutuplaştırarak bir yola girmek isteyenler varsa bunlar Türkiye için iyi düşünmüyor. Onun için vatandaşlarımızdan önümüzdeki 4 gün içinde de sabırlı olmalarını tavsiye ediyoruz. 14mayıs onun için önemli ama biz millet ittifakının ortaklarından bunu isterken diğer ittifakların tüm ortaklarından bunu istiyoruz. Eğer biz bu milletin istemediği şeyleri yönetime geldiğimizde yapacak olursak zaten bu millet demokrasi ile 5 yıl sonra bizi de bitirir. İktidarın da bugüne kadar ekonomiyi çözmemesi bugünden sonra da çözemeyeceğini anlamasından bütün bu sebepler böyle oluyor. Biz broşür bastırdık, herkes kendi imkanları ile bastırdı biz devletten para almıyoruz. Bunun içerisinde ortak mükabakat metninde yapılacak bazı şeyler var. Ben çiftçiler için olanı söylemek istiyorum. Kullanılan gübre ve tohum malzemesinin %50’sini geri vereceğiz biz çiftçiye. Tarımda indirimli elektrik tarifesi uygulayacağız. Ötv’siz mazot vereceğiz. Türkiye tarım ülkesi, buğday yatağı. Biz Ukrayna ve Rusya’dan buğday satın alıyoruz. Bunlar 5  yıldır savaş halinde. Biz buğday ithal eden bir ülke iken buğday ihraç eden bir ülke haline geldik. Ziraat bankası çiftçinin bankası olacak. Bu banka tarımı, hayvancılığı destekleyecek. Bunu da buradan söylemiş olalım. 

KEMAL KILIÇDAROĞLUNUN MİTİNGİ

MEHMET KARAMAN: Türkiye için önemli bir miting çünkü bütün Anadoluda yapıldı, en son miting oluyor. Yoğun bir katılım olacağına inanıyoruz. Meydanın metrekaresi belli kaç kişi katıldı, katılacak diye belirtmeye gerek yok. Yarın engelliler haftası başlıyor. 3 tane ziyaret yapacağız.Saat 13.30-15.30 arasında bunu da arz etmiş olayım. Bir diğer konu biz ilçelere giderken Vezirköprüye gittik, giderken o köyün heyelanına kapıldığını gördük. Sorduk oradakilere bu yol 20 yıldır kapalı dediler bu belkide 35-40. gün oldu. Bu yol niçin yapılamıyor çünkü bu yollar büyükşehir belediyesine bağlı. Bunu da Mustafa Demir beye ulaştırmış olalım. Yönetim anlayışımız adaletli olacağız. Bu benim partimden bunun hırsızlığına göz yumayım demek yok. Türkelrin teminat alındaığı bir Türkiye istiyoruz, güçlü bir Türkiye istiyoruz, tam bağımsız bir Türkiye istiyoruz. İnşallah 14 mayıstan sonra millet ittifakı olarak kuracağız. 

ÖZLER YILMAZ: 12 mayısı miting olarak görmüyoruz biz. İlk turda bitiyoruz şenliği olarak görüyoruz. Gençler arasında çok biliniyor ve çok geniş bir katılım olacağını düşünüyorum. Sayılar illa ki olacak yüksek yada alçak. Güzel bir seçim olmasını diliyoruz biz. Kazanacağımızı biliyoruz. Çok az zamanları kaldı. 

SAHADAKİ ÇALIŞMALAR

MEHMET KARAMAN: Sahada çalışmalarımız çok müspet.  Bütün ilçeleri gezdik, köylerin birçoğuna gittik, Samsunluların bize bakışında çok müspet gördüm.  Bizi gördükleri zaman diyorlar ki artık bu değişimi hep birlikte yapacağız.  14 Mayıs değişimin başlangıcı olacak.  14 Mayıs akşamında da hep beraber bu bayramı kutlayacağız diyorlar.  Vatandaşlarımızın sıkıntıları çok. Her ilçenin her köyün kendine ait özellikleri olabilir bunların bir kısmı yerelde belki konuşulabilir ama ekonomik kriz annelerin evde tencere kaynatamamaları bütün Türkiye de olduğu gibi Samsun'da da en önemli meselemiz. Bu ekonomik meseleyi konuşmamak için bu ekonomik meseleleri gündem de tutmamak için Türkiye de gündem değiştiriliyor. Biz bu ekonomik meseleyi gündem de tutmak zorundayız. Bu ekonomik sıkıntıların en önemli sebebi de bu paralar har vurup harman savuruluyor.  Yerli yerine kullanılmıyor.  İsraf diz boyu. Zaten Millet ittifakının da genel de uyguladığı “Geldiğimizde israfı kaldıracağız.  Bu israf Türkiye’yi ekonomik olarak rahatlatacak.  Şimdi biz millet ittifakı olarak partinin genel başkanları alt kademe kadrolarıyla 3 tane proje hazırladık: 1.Güçlendirilmiş parlamenter sistem, 2.Bir anayasaya ihtiyacımız var özgürlükçü ve herkesin hakkını alabileceği bir anayasa burada da mutabakat metni olarak neler yapacağımızı gösterdik. Birde bizim ortak mutabakat metnimiz var 6 tane partinin uzlaştığı. Bunun tamamı 244 sayfa 3 bin madde. Bu ekonomik krizin niçin çıktığı belli israfın olmasından, yatırımların düzgün yapılmamasından, tarımda ve ziraatta teşvik verilmesi lazım bunların eksik verilmesinden üretimin, sanayinin artmamasından. Samsun da ihracat çok düşük, Samsun liman şehri, demiryolları var, havayolları var bir sürü imalatçı firma var özellikle sağlık, medikal malzemeler yapılıyor. Bafra da tarafında ihracata dönük tekstil yapanlar var. Bir de bakıyorsunuz Samsun da kapatılan fabrikalar var.  Şeker fabrikası 10 yıldır kapalı.  Biz yurtdışından şeker alıyoruz şekerin kilosu 15 liradan 100 liraya kadar çıktı.  İktidar olursak şeker fabrikasını açacağız. Bizim için önemli bir fabrika çünkü temelini atanlardanız. Ladik Çimento Fabrikasının temelini atanlardanız. 

Yıl 1976, biz milli selamet partisi gençlik kolları başkan yardımcısıyım. Erbakan hocam başbakan yardımcısı. Ladik çimento fabrikasının yapılması için biz talepte bulunduk ve yer tespiti için mühendisler geldi. Yer tespiti yapıldı. Erbakan hocam bu fabrikanın temelini atmam için tek şartım var dedi bana: “Ladik’te bütün muhtarları ve siyaset partileri toplayıp Ankara’ya getireceksin dedi.” Hiçbir ayrım yapmadan tüm siyasi partilerin yöneticilerini ve bütün muhtarları köy muhtarları da dahil hocam niçin dedim; getireceksin bu fabrikanın temellerini atacağız ama bu millet bu fabrikaya sahip olacak. Sahip olmazsa bu bitmez. Hepiniz bu fabrikaya sahip çıkacaksınız bu fabrikanın ekmeğini hepiniz yiyecekseniz. Bu fabrikaya sizin hemşerileriniz işe girecek. Müteahhitliğini Samsunlular yapacak. 16 Ekim 1976’da temeli atıldı ve çok kısa bir zamanda da bitirildi, hizmete açıldı. Bugün Ladik’te ekonomiye büyük katkıda bulunuyor hizmet ediliyor. Şu an özelleştirildi ama açık. Türkiye de bir sürü şeker fabrikası özelleştirildi kapatıldı şeker ithal ediyoruz.  Pancar üretimine kota getirdiler pancar yok. Pancar da şarta bağladı özelleştirilen fabrikalar dediler ki: “biz sizin şeker pancarınızı alırız ama bir ay tarla da duracak sonra alacağız.” Bir pancarın tarlada bir ay durması onun şeker değerinin kilosunun azalmasına sebep oluyor. Bunların hepsi planlı bir şekilde biz tecrübeye sahibiz CHP’de tecrübeye sahip. 1973 seçimlerinden sonra biz CHP ile BİR iktidar ortağı olduk. O zaman başbakan Bülent Ecevit başbakan yardımcısı Erbakan’dı.  O zaman Türkiye de bir sürü yapılması gereken şeyleri yaptık. En önemli yapılması gereken Kıbrıs Barış Harekatı. Kıbrıs Barış Harekatı, yıllarca orada zulüme uğrayan vatandaşlarımızı ilk defa birlikte bir harekat yapıldı ve Türkiye ilk defa bir toprak ele geçirdi. Kıbrıs’ta soydaşlarımıza yapılan zulümler durduruldu. 

Biz nasıl ki 1974’te bu birlikteliği yapıp Türkiye’ye böyle bir zafer kazandırdıysak 14 Mayıs akşamı da Cumhuriyet Halk Partisi ile birlikte Türkiye’deki ekonomik sıkıntıları nasıl çözeceğimizi, adaleti nasıl getireceğimizi, nasıl ki fikir hürriyetine sadık kalınmayıp içeri atıldığını nasıl önleyeceğimizi tekrar hep birlikte göreceğiz. 

GENÇLERİN SAHADA İTTİFAKA BAKIŞ AÇISI NEDİR?

ÖZLER YILMAZ: Yeni sahadan geliyorum. Gençlerin, ittifaka bakış açısı iyi yönde. Gençler ittifakı şöyle görüyor: tutunulacak dal, ülkeyi değiştirecek, bu kötü gidişata dur diyecek bir konsanst oluştu. Bunu desteklememiz gerektiğini düşünüyorlar.  Gençlerin en büyük sorunu da gençler bunalmış vaziyetteler. Gençler ekonomik olarak bunalmışlar. Bir arkadaşımız tıp okuyor Samsun da yurtları çok kötüymüş. Barınma sorunları var, yurtları çok kötü, yemekleri çok kötü, yeteri kadar porsiyonlar doyurucu değil diyorlar, yemeklerde hijyen koşulu yok diyorlar. Bu bizi ev tutmaya mecbur bırakıyor geçen sene 1,500 verdiğimiz kiraya bu sene 4,500-5 bin veriyoruz. Öğrenciler barınamıyorlar, doyamıyorlar.  Eğitim kitapları pahalı onu yetiştiremiyorlar, sosyal aktiviteleri yok, sosyal aktivitelerine yetecek paraları yok. Bizim vaatlerimiz var ortak mutabakat metninde gençlere neler yapacağımızı söylüyorum, bize onları söylemeyin diyorlar. Biz özgürlük istiyoruz, hukuk istiyoruz, adalet istiyoruz, geleceğimizi istiyoruz diyorlar. Hepsi bir tweet atarken otokontrol yapmaktan şikayetçiler. Fikirlerini özgürce dile getirememekten şikayetçiler. Gençlerin sorunları çok fazla. 18-19 yaşında ilk defa oy atacak çocuğa dinsiz, terörist dersen bu çocuk istemez seni, bunalır.   2 tane genç arkadaşla yaptığım diyalogdan bahsetmek istiyorum size onlarda ilk defa oy atacaklarmış, dediler ki şu arkadaşımız kararsız diye gösterdiler. Kararsızlığının sebebini sordum, “Sinan Oğan’a atacağım ama son yaşanan olaylardan sonra bu seçim 1. Turda bitmezse 2. Tura kalırsa yaşanacak olanlar beni korkutuyor ben seçimimi kendi isteğime göre değil insanlar zarar görmesin diye 1. turda bitirmek istiyorum ama istediğim adaya da oy atmak istiyorum beni kararsız ve seçeneksiz bırakan bu sistemden de kurtulmak istiyorum, kararsızım.” Dedi. Bir tane insanın saçının teline zarar gelmesin diye oyunu tercihini değiştirmek için uğraşıyor ama bizim büyüklerimiz ülkeyi yönetenler ülkeyi zor duruma sokmaktan seçime normal demokratik havadan çıkarmaktan vazgeçmiyorlar.  

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.