Gürkan Sarıkaya ile Günaydın Samsun programına konuk olan CHP İlkadım Belediye Başkan Adayı Murat Şenel,Samsun'da meydana gelen ve AFAD tarafından büyüklüğü 4 olarak açıklanan depremin ardından önemli açıklamalarda bulundu.  Şenel, depremin özellikle İlkadım için risk oluşturacağını belirterek, "Depreme dayanıklı  bir kent yaratmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı 

Başkan Türkel, vatandaşlarla bayramlaştı Başkan Türkel, vatandaşlarla bayramlaştı

"SAMSUN'DA BİLİNMEYEN FAYLAR VAR"

Samsun'un deprem riskine ilişkin konuşan Şenel, "Samsun'da güneyimizden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı var. Bu 1943'te bir deprem yarattı. Oldukça da büyük bir deprem ama kentte vermiş olduğu hasar Samsun'un özellikle kent merkezinin, yerleşim yerinin kısıtlı olmasına, binaların yüksek olmamasına rağmen ilçelerle birlikte 1500 kişilik zaiyata neden oluyor. Günümüzde ise KAF dışında Samsun'da pek bilinmeyen faydalar var. Özellikle Terme açıklarında, Atakum açıklarında denizde birbirine paralel, farklı yönde doğrultu atımlı faylarımız var. Geçen gün olduğunu düşündüğümüz deprem Erikli fayının yan kollarından bir tanesi. Paralel faylardan bir tanesi. Küçük bir fay, kayıtlı bir fay aslında ama tek başına kırılması bizim için bir avantaj. Ufak parçalarla gitmesi enerjinin sönümlenmesi anlamına geliyor. Bu da riski azaltıyor." dedi. 

"DEPREME DAYANIKLI BİR KENT YARATMALIYIZ"

Karadeniz'de büyük bir deprem olasılığı var mı? konusuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Şenel,  "Kimseyi korkutmak niyetinde değiliz ancak depreme dayanıklı bir kent yaratmamız gerekiyor artık yani Samsun çok yaşlı, özellikle İlkadım oldukça yaşlı bir bina envanterine sahip. Beton ve çeliğin 50 yıl önceki kalitesini düşünün. Binaların birçoğu yığma şeklinde üst üste konmuş. Risk var mı? var. 1943'te kırılan Taşova-Ladik fayının dışında buradan Anadolu'nun içine doğru yol ayrımı yapan bir Ezine Pazarı fayı var. Bu fay ile Taşova arası kırılmadı. Riski artıran kısım burası ve bize çok yakın. Deprem ivmesi saniyede 9 km hızla gider. Ladik'te fay kırıldığı takdirde Samsun kent merkezine gelişi minimum 5 saniye maksimum 10 saniye arasında. 10 saniye sonra Samsun'da. Bunu bilimsel olarak ispatladığımızda, Taşovada 7 büyüklüğünde bir deprem olduğunda kent merkezinin özellikle alüvyon kısımlarında yer alan bina ve zeminlerinde de 7 büyüklüğünde olacak bir deprem. 

"HEYELAN RİSKİ ÇOK BÜYÜK"

Kentsel dönüşüm konusuna ve kentsel dönüşüm  ilişkin de önemli değerlendirmelerde bulunan Şenel şu ifadeleri kullandı; 

Rakiplerin eksiklerini söylemek lazım. Şu ana kadar incelediğimizde özellikle kentsel dönüşüm sadece bir başlık olarak hepsin de var. Kentsel dönüşümün aciliyeti konusunda bir çalışma yok. Biz diyoruz ki Samsun'un çok büyük bölgelerinde heyelan riski var. Özellikle Barış Bulvarı'nın olduğu yer, Ağabali deresi gibi dereler eskiden akan derelerdi. Bu yeraltı suyunu toplayan drenajı sağlayan derelerdi. Şimdi buraların hepsinin üstü betonla kaplandı ama derelerin hafızası vardır; Bu sular hala yeraltından akıyor. Yerin altında suya doymuş bir zemin var. Bu zemin depremle karşılaştığında, heyelanlar aktif hale gelir. Deprem ivmesi zemindeki sürtünmeyi düşürdüğü için tehlikeyi büyütür. Sadece deprem olarak bakmayalım; bu yer altı suyu probleminin sızıntı sularının da bir şekilde SASKİ tarafından ki Büyükşehir'i Cevat Öncü başkanım aldığında bu konulardaki uzmanlıklarımızı kendisine mutlaka sunacağız. Süratli bir şekilde bu eski dere yataklarındaki drenajların sağlanıp zeminlerin sağlıklı hale getirilmesi  çalışmaları yapılmalı. Buna hiçbir belediye başkan adayı Büyükşehir dahil; Bizim adayımız hariç sadece geçici, ufak cümlelerele pansuman tedbirler üretmiş durumda. 

NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.