Makedonya’da düzenlenen Ohrid Korolar Festivali’nde üçüncü olan Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı Çoksesli Çocuk Korosu, festivallere gitmek için destek bekliyor.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası bünyesinde ve Çukurova Filarmoni Derneği himayesinde kurulan Çoksesli Çocuk Korosu, 1 Mart 1999 tarihinde elemeleri kazanan 52 çocukla çalışmalarına başladı. Amacı çocuklara erken yaşta profesyonel anlamda müzik eğitimi vermek, güzel sanatlar liseleri ve konservatuvar sınavlarına hazır hale getirmek ve Adana’da çok sesliliği tanıtmak olan koro 19. sezonuna girdi. Koroda aidat ödeyerek koroya katılan çocukların yanı sıra yaklaşık 20 kadar müzik yeteneği olan ancak maddi imkanı olmayan çocuklar da ücretsiz olarak müzik eğitimi alıyor. Ancak koro hiçbir yerden yardım almadığı için özellikle festivallere katılmakta zorluk çekiyor. Koro festivallere, öğrencilerin kendi ihtiyaçlarını ailelerinin karşılamasıyla ancak gidebiliyor.

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Çok Sesli Çocuk ve Gençlik Korosu Şefi Rana Sadık Ünlü, korunun Türkiye’nin Kültür Bakanlığı onaylı tek çocuk korosu olduğunu belirterek, "Asıl hedefimiz bu çocukların ileride iyi bir klasik müzik dinleyicisi olması ve bunun dışında konservatuvarlara, müzik eğitim fakültelerine öğrenci hazırlamak. Konservatuvarların sınavlarını kazanan öğrenciler genelde bizim öğrencilerimiz oluyor. 23 Nisan haftasında orkestra ile konser veriyoruz. Orkestra o hafta bize çalıyor bu çok büyük bir nimet, Türkiye’de hiçbir çocuk korosunun eline geçecek bir fırsat değil böyle bir tecrübe ediniyor öğrencilerimiz. Turnelerimiz oluyor ve koro festivallerine katılıyoruz. Bu yıl Makedonya’da uluslararası Ohrid Korolar Festivali’ne katıldık ve orada kendi standartlarımızda 3. olduk" dedi.

Rana Sadık Ünlü, bunun kendileri için çok büyük bir tecrübe olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Büyük imkansızlıkları aşarak bunları yapmaya çalışıyoruz. Her şeyi kendi başımıza halletmeye çalışıyoruz, yeterince destek bulamıyoruz. Herhangi bir kaynağımız yok, çocukların cüzi miktarda ödediği aidat var. Biz Ohrid turnesine giderken maliyeti kendi başına karşılayabilen çocuklarımızla gidebildik maalesef. Orada olmasını çok istediğimiz ve müzisyen olacağını düşündüğümüz ama bu masrafları karşılayamayacak çocuklarımıza bir şeyler oluşturmaya çalıştık, bu da birkaç çocuğu geçmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeyiz ama katkı alamıyoruz. Şimdiye kadar destek almak için başvurularımız oldu ama başka kanallara yönlendiriliyoruz orada da tıkanıp kalıyor."

Ünlü, özellikle futbol takımlarına çok büyük paralar verildiğini ifade ederek, "Ama bizden haberdar olduklarını sanmıyorum. Koroyla hayatı değişen bir çocuğumuz var şu anda güzel sanatlar lisesinde ve ekonomik olarak durumu çok iyi olmayan bir öğrencimiz burada 6 yıldır devam ediyor. Yurt dışındaki festivalleri araştırıyoruz gidebileceğimiz neresi olabilir ve en uygun nereler olabilir diye. Destek alabilecek miyiz emin değiliz yine kendi çabalarımızla konserlerden elde edeceğimiz gelirlerle toparlamaya çalışıyoruz. Bu yurt dışı festivallerimiz ve ekonomik gücü olmayan çocuklarımız için yetkililerden katkıda bulunmalarını rica ediyorum" diye konuştu.