İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin 2017-2018 Akademik Yılı Açılışı, Eski Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanı Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi AVCI’nın ilk dersi vermesiyle başladı.

Açılış Törenine İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Azmi OFLUOĞLU, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Yaşar HACISALİHOĞLU, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan FİDAN, iş ve akademik camiadan çok sayıda davetli ile İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi 2017-2018 akademik yılının ilk dersini veren Eski Milli Eğitim, Kültür ve Turizm Bakanı Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, yeni eğitim öğretim yılında güzel bir akademik yıl geçirilmesi temennisinde bulundu.

Çağa ayak uydurmanın son derece önemli olduğuna değinen Eski Bakan Prof. Dr. Avcı, "’Zamanın ruhu’ diye bir tabir var toplumsal konuları karşılıklı olarak belirliyor askeriye, maliye, ilmiye ona göre biçimleniyor. Bu biçimlendirmeler çağdan çağa değişiyor. Günümüzde bu değişimin hızı çok arttı. Teknolojinin gelişimiyle ivme kazanıyor. Artık eskisi gibi insanlar hayata atıldıkları meslekle emekli olmuyorlar. Teknolojinin gelişimiyle pek çok ara elemana veya uzmana ihtiyaç bırakmayarak makinelerle, bilgisayarla yapılacağı bir döneme girdik. Bu değişim ve gelişime ayak uydurmamız gerekiyor" diye konuştu.

Üniversitelerin dağınık yapısına değinen Avcı, " Türkiye’de bugün ki üniversite düzenin temelinde biliyorsunuz 1982 yürürlüğe giren YÖK Yasası ve merhum İhsan Doğramacı’nın yaptığı düzenlemeler var daha sonra o düzenlemeler muhtelif revizyonlardan geçti YÖK yasası 30’un üstünde değişikliği uğradı ve artık başlangıçta var olduğunu var sayabileceğimiz o iç bütünlüğünü de tutarlığını yitiren bir dağınıklık ortaya çıktı. Hem bu nedenle hem de 82’ de Merhum Doğramacı bu düzenlemeleri yaparken Türkiye’de 27 üniversite vardı hem de nitelik olarak bugünle mukayese edemeyeceğimiz bir manzaradan bahsediyoruz. Dolayısıyla bugün 200’e yaklaşan üniversitemiz var. Ayrıca o gün olmayan vakıf üniversitelerimiz var. O zamanlar özel üniversite kurmak pek mümkün olmadığı için vakıf üniversitesi formatında örgütlenmiş ama yasal düzenleme müsait olsa özel üniversiteye dönüşmesi gerek kurumlardı. Dolayısıyla 15 yıldır bunun uğraşı veriliyor. Fakat nihai bir sonuca ulaşamadık" açıklamalarında bulundu.

“Biz değer üreten üniversite olmak istiyoruz”

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Yaşar Hacısalihoğlu, yapmış olduğu açılış konuşmasında öğrencilerinden ve akademik kadrolardan neler beklediğine değindi. Rektör Prof. Dr. Hacısalihoğlu, "Sevgili gençler sizler bizim varlık nedenimizsiniz bu yüzden temel düsturumuzla hemhal olmanızı isteriz. Tek kelimeyle bunun altını üstünü saçaklarını zenginleştirerek bu temel düsturu yaşatacağız. Biz değer üreten üniversite olmak istiyoruz. Ürettiği değeri de paylaşan, bunu insanlık adına bu toprağın insanlarına, ülkesine ve geleceğe karşı sorumlulukla yapmak istiyoruz. Sizler bu konuda çok önemli bir paydaşısınız asla pasif bir konumda olamazsınız. Bir üniversite sonuçta yeniliklerin ve üretimin merkezidir. Sorgulamak ve soru sormak büyük bir iştir aslında. Önemli olan kıymetli soru sorabilmektir. Hocasını sürekli motive etmeliyiz. Bizim hocalarımızın her biri alanında en kıymetlidir. Onlardan alabileceğiniz maksimum düzeyini alın ama aynı zamanda sorularla da terletin. Çünkü üniversite hocası o yüksek kapasiteli soruları göğüsleyendir. Bu anlayışla bir zinciri kurmak istiyoruz. O açıdan burada bilgiyi de üreteceğiz her şeyi de birlikte yapacağız. Üniversite olmak iddialı iştir. Büyük binaları yaparsınız tabela asarsınız üniversite olduğunuz sanırsın, asla bunun kabul etmiyoruz! Sabır işidir. Meşakkatli iştir. Önemli olan da üniversite olmaya karar vermektir. Biz karar verdik olacağız en iyisini yapmaya çalışacağız. Sabırlı olun enerjinizi maksimize edin o cevheri açığa çıkartın lütfen ona yol gösterin ve o cevherin işlenmesinde ortak olun bunu sizden istiyoruz. Bunu sabırla yapacağınızdan eminiz size güveniyoruz ve bütün gençlerimizi size emanet ediyoruz” dedi.