Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili altı bakan tarafından duyurulan OVP'de, pandemi döneminde yaygınlaşan uzaktan ve esnek çalışma gibi kavramların yasal çerçeveye kavuşturulacağı açıklandı. Bu düzenlemelerle, çalışanların verimliliğini artırmak ve iş-özel yaşam dengesini sağlamak hedefleniyor.
NELER DEĞİŞECEK?
- Yeni Çalışma Modelleri: Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi modern çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması planlanıyor. Bu değişiklikler, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını, kadın-erkek fırsat eşitliğini ve iş-özel yaşam dengesini gözeten düzenlemeleri kapsayacak.
- Esnek Mesai Saatleri: Kamu ve özel sektörde daha kısa süreli veya esnek saatlerde çalışma imkanları getirilecek. Bu değişikliklerle birlikte, çalışma saatleri daha esnek hale gelecek ve farklı iş modellerine uyum sağlanacak.
- Sosyal Güvenceler: İş Kanunu'nda sosyal taraflarla yapılan diyaloglar sonucunda, işgücü piyasasında güvenceli esneklik sağlanacak. İkincil mevzuat çalışmaları ile iş dünyasının yeni ihtiyaçlarına uygun düzenlemeler getirilecek.
- Yeşil ve Dijital Dönüşüm: Yeşil ve dijital dönüşümün işgücü piyasalarına etkileri analiz edilerek, bu süreçlere uyum sağlanması için programlar oluşturulacak.
- Yaşlılık ve Eğitim: Bireylerin her yaşta aktif kalabilmelerine yönelik tedbirler alınacak. Aktif yaşlanma yaklaşımı çerçevesinde hayat boyu öğrenmeye katılım artırılacak ve ilgili müfredat analizi ile mevzuat güncellemeleri yapılacak.
UYGULAMA TAKVİMİ
Yeni nesil çalışma biçimleri ve sektörel dönüşümlerle ilgili düzenlemelerin 2025'in ilk çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda, uzaktan ve esnek çalışma gibi yenilikler için gerekli mevzuat değişiklikleri yapılacak ve İş Kanunu'nda gerçekleştirilecek değişiklikler sosyal taraflarla işbirliği içinde uygulanacak.
Yeni Orta Vadeli Program ile birlikte, çalışma hayatında köklü değişiklikler yapılması ve çalışanların iş-özel yaşam dengelerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN