Yemek kartı uygulaması 1 Ocak 2023'te zorunluluk olmaktan çıkacak. Böylece işveren yemek parasını nakdi olarak hesaplara yatırabilecek. Bununla birlikte işveren dilerse yemek kartı uygulamasına da devam edebilecek. Ancak yemek kartı marketlerde kullanılması halinde vergi istisnasından faydalanamayacak. İşte, Noyan Doğan'ın kaleminden yeni dönemde yemek parası uygulaması ve yemek kartlarının durumu hakkında detaylı bilgiler

YEMEK KARTI SADECE YEMEK İÇİN KULLANILABİLECEK

İşveren, işyeri dışında yemek vermesi durumunda, bunu yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeki gibi ödeme sistemleri ile verebilecek. Yemek kartı veya kuponu ile yapılan ödemeler, çalışana yardım gibi görülüyor ve vergi muafiyeti sağlanıyor. Yeni düzenleme ile bu şekilde yemek bedeli ödenmesi halinde günlük 51 lira üzerinden çalışılan gün kadarki tutar, prime esas kazanca dahil edilmeyecek, istisna tutulacak. Ancak yeni düzenleme kapsamında yemek kuponu, yemek kartı, yemek çeklerine yüklenen yemek bedellerinin sadece yemek yenilmesi için kullanılması gerekiyor.

yemek karti ic 1412.jpg 2

YEMEK KARTI MARKET ALIŞVERİŞİNDE KULLANILAMAYACAK

Düne kadar işverenin yemek kartına yüklediği tutarı çalışan, isterse market alışverişinde ya da bir başka ihtiyacını gidermek için kullanabiliyordu. 1 Aralık tarihinden itibaren çalışan kartlardaki bu parayı sadece yemek için kullanacak, market alışverişi ya da bir başka nedenle kullanamayacak. Kullanırsa, işveren, ödediği bedeli, sigorta priminden istisna tutamayacak, vergisini ödeyecek.

yemek karti ic 1412.jpg 2.jpg 3

İŞVEREN VERGİ İSTİSNASINDAN FAYDALANAMIYOR

Bunu da bir örnekle anlatayım. İşveren, çalışanı için yemek kartına günlük 50 lira, 22 gün çalışma üzerinden de aylık 1.100 lira yemek bedeli ödedi. Eğer çalışan bu bedeli yemek için kullanırsa, işverenin ödediği 1.100 liranın tamamı istisna kapsamına girecek. Yok, çalışan bu bedeli market alışverişi gibi yemeğin dışında kullanırsa işveren bu tutarı prime esas kazançtan istisna tutamayacak. Özetle, çalışanlar endişelerinde haklı, bundan sonra yemek kartlarını yemek dışında başka hiçbir alışveriş için kullanamayacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.