MHP'nin, seçim vaatleri arasında yer alan ve kader mahkûmlarının affını öngören kanun teklifi hazırlandı. Taslak halindeki teklif 8 maddeden oluşurken, affın kesinlikle FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkûmlarını kapsamayacağı bildirildi. Peki Samsunlular MHP’nin Af tasarısını nasıl değerlendiriyor? 
İşte aldığımız yanıtlar;

GÖNLÜMÜZDE AF VAR
Salim ÇOŞKUNSU:  Tabi ki de kader mahkûmlarına karşı gelebilecek bir affı istiyoruz. Yalnız bu konuda suç ayrımının yapılması gerektiğini düşünüyorum. Irza, çocuk istismarına, teröre ve FETÖ’ye karşı bir affı kesinlikle istemiyoruz. Normal hükümlü olarak tutuklu yatanların tahliye olmasını cani gönülden istiyoruz. Uzun zamandan beri af gelmedi hem cezaevleri hem de anne babalar rahatlar. Bunun için gönlümüzde af var. Bu konudan dolayı bütün yetkililere teşekkür ediyoruz. 

MAĞDUR OLANLAR İÇİN 
Recep AZMAN: Bu af konusunun kapsamında ağır suçların olmaması gerekiyor. Belki mağdur olanlar için olabilir ama böyle adi suçlar için bu affın olmaması lazım. Bu şekilde gerçekten mağdur olan inşalar için çıkarılacak bir af olursa eğer ben çıkarılmasından yana olurum. 

HAKSIZ YERE İNSANLAR YATIYOR
Saffet UZUN: Ben de içeride çok haksız yere yatan insanların olduğunu düşünüyorum. O kişilerinde çıkmalarını istiyorum. Ama ağır cezalılara ve özellikle ırz düşmanlarına karşı gelebilecek bir affa karşıyım. Bu af tasarısı eğer onlarında dışarı çıkmasına yarar ise ben bu affın gelmesini istemem. Ama haksız yere yatanlar çıkacaksa sadece bende affın gelmesinden yanayım.

BU SUÇLARA DİKKAT EDİLSİN
Muhammed ÇELİK: Irz düşmanlarına, çocuk istismarlarına, FETÖ olaylarına, terör olaylarına karışanlara karşı af çıkmasın. Bu suçlara dikkat edilsin. Hapishaneler zaten çok doldu bana göre şişkinlik var. Kısmi bir af olursa desteklerim. Sadece kader mahkûmlarının çıkarılmasına yönelik olursa desteklerim. Ama demin söylediğim durumlardan çıkabilecek mahkûmlara karşı yapılan addı kabul etmem.

HATALARININ FARKINA VARMIŞLARDIR
Üzeyir BULUT: Bu konuda af gelmesini bende isterim. Bir hata işlemiş vatandaş ve bu hatanın farkına varmıştır. Zaten bu af yasası bütün suçları kapmayacak. Ağır suçları işleyenler bundan faydalanamayacak. Ama diğerlerine karşı olabilir. Belki bir daha yapmaz. Bu geçmişte te oldu zaten. 

CAHİLDİR, ADAM VURMUŞTUR!..
Şükrü YAPAR: Bazı suçlulara getirilmemesi güzel olmuş. Desteklenebilir olması bunların kapsam dışında kalmasıyla olabilir.  Taciz, istismar, terör gibi suçlara bulaşan kişilere karşı kesinlikle af istemiyorum. Ama olur bir yanlışlık yapmıştır. Cahildir, adam vurmuştur, kader mahkûmudur bu tarz kişilere karşı gelecek aflara sıcak bakıyorum. Bir MHP’li olarak Devlet Bahçeli’nin bu kararını destekliyorum.

AİLELERİNE KAVUŞSUNLAR
Muhsin SADAN: Biz de af gelmesini istiyoruz. Kader mahkûmlarının biran önce ailelerine kavuşmasını istiyoruz. Bende 4 sene cezaevinde yattım ve gözlemlediklerim kadarıyla çok büyük suçu olmadan ve çok bedavadan yatan insanlar gördüm. Bu kişilerin bir an önce ailelerine kavuşmalarını istiyoruz.

BAHÇELİ KİMSEYE BOŞUNA YANAŞMAZ
Cafer KANDEMİR: Ben bu konuya olumlu olarak yaklaşıyorum. Devlet Bahçeli zaten boşa kimseye yanaşmaz. Kader mahkûmları bu affı hak ediyor. Teröre vermiyorsa kimse için sorun olmaz diye düşünüyorum. Teröre, tacize, hırsıza verirse buna tamamen karşıyız. Zaten bu suçlulara verilecekse Devlet Bahçeli buna asla imza atmaz. Suçsuz yere yatan arkadaşlarımız için bunu gelmesi çok iyi olur. Doğruyu başımızdakiler bilir.

SUÇSUZ OLANLAR AFFEDİLMELİ
Kurtça ULUT: FETÖ’den alınan rütbelilere af olmasın ama suçsuz olan erler hala varsa onlarında kapsama alınması gerekir. Yetkili kişilerden gelen emirleri yerine getirenlerin suçu yok. Öğretmenler, memurlar bunun gibi birçok insan var suçu olmayan. Suçu olmayan insanların çoluğu çocuğu hep mağdur oldu. Bunların içeriden çıkması lazım. Masum olanlar için onaylıyoruz bu yasayı. PKK’ya kesinlikle af olmamalı. 

KADER MAHKÛMU BİZİM İNSANIMIZ
Necati ERTÜRK: Tasvip edilmeyecek bir yanı yok bu yasanın. Kader mahkûmları için af gereklidir. FETÖ, PKK, kadın cinayetleri işleyenlere, kadın tecavüzcülerine kesinlikle af olmamalı. Kader mahkûmları hepimizin içinden insanlardır. Hain değil, namussuz değil. O yüzden destekliyorum. 

Emre ÖNCEL- Hande ONAT