Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 1 Ocak 2016'da yürürlüğe giren geçici 10'uncu maddesi uyarınca eski tip ehliyetlerin yenilenmesini zorunlu kıldı. 

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Uyku Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, yeni ehliyetlerdeki dikkat çeken detayı açıkladı. Prof. Dr. Karadağ, uykunun sağlık açısında çok öenmli olduğunun altını çizdi.

Mehmet Karadağ, 31 Aralık 2024 tarihi eski tip ehliyetlerin son tarihi, 2016 yılında çıkan yasayla birlikte artık sürücü belgeleri eğer ağır vasıtaysa 5 yılda bir, diğerleri ise 10 yılda bir yenilenmek zorunda ve her yenilenişte bir sağlık raporu alınması gerektiğini hatırlattı.

Bu sağlık raporlarında uyku apnesi sendromunun sorgulanması artık yasal bir zorunluluk olduğunu söyleyen Mehmet Karadağ, "Uyku apneli kişilerin direksiyon başına geçmemesi ya da geçeceklerse mutlaka tedavi olup ondan sonra geçmeleri gerekiyor" dedi.

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesi, bir kişinin uyurken solunumunun geçici olarak durması veya azalması durumuna denir. Bu durum, genellikle üst solunum yolunun tıkanması veya beyin tarafından solunum kaslarının uyku sırasında uygun şekilde kontrol edilememesi halinde meydana gelir.

Uyku apnesine sahip olan kişilerin uyku kalitesi olumsuz yönde etkilenebilirken uzun vadede sağlık sorunlarına neden oluyor.

ESKİ TİP EHLİYETİN DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

İlk olarak ALO 199'u arayarak randevu alınması gerekiyor. Ayrıca vatandaşlar ‘nvi.gov.tr’ İnternet sitesi üzerinden online randevu alabilir.
Ehliyet değiştirmek isteyen vatandaşlar E-Devlet üzerinden başvuru yapabilir.

EHLİYETLERİN DEĞİŞİMİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

T.C. kimlik kartı

Eski tip ehliyet,

Biometrik fotoğraf (2 adet),

Harç ücreti için dekont,

Emekliye refah payı verilecek mi? İşte son açıklama! Emekliye refah payı verilecek mi? İşte son açıklama!

Sürücü olur niteliği taşıyan sağlık raporu,

Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi,

Kan grubunu belirleyen belge

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.