Çarşamba ilçesine özgü,Çarşamba Sekiz Köşeli kasketi,ilçede uzun yıllardır kullanımı ve kendine has tasarımı,ile ilçeye değer katmaktadır."Çarşamba Sekiz Köşeli Kasket" halen üretimi devam eden vatandaşlar tarafından kullanılan patentli bir ürün olarak folklor değeri de sayılmaktadır. 

ÇARŞAMBA SEKİZ KÖŞELİ KASKET NASIL OLUR?

Kasketin ön tarafında hafiften bir güneşliği vardır. Kasketin sekiz köşesi bulunduğundan üzeri geniş ve köşeleri olduğu için güneşten koruma özelliği daha fazladır. Kaket şişkin değildir.Kasketin iç bölümünde saydam naylondan bir bölme bulunur ve bu bölüme resim ya da şapkanın sahibine dair küçük bir kimlik de yerleştirilebilmektedir.Erkeklerin günlük yaşamlarında sıklıkla kullandıkları babalarından ve dedelerinden gördükleri kültür ile devam ettirdikleri kasketin kullanımı son derece rahattır.

ÇARŞAMBA KASKET'İNDEKİ SEKİZ KÖŞE NEYİ SİMGELER?

Çarşamba sekiz köşeli kasketin köşelerinin anlamları ise şöyledir; birinci köşe cömertliği, ikinci köşe mertliği, üçüncü köşe dürüstlüğü, dördüncü köşe yiğitliği, beşinci köşe çalışkanlığı, altıncı köşe misafirperverliği, yedinci köşe alçakgönüllülüğü ve sekizinci köşe vatanperverliği simgeler.

ÇARŞAMBA SEKİZ KÖŞE'NİN DİĞER KASKETLERDEN FARKI NEDİR?

Çarşamba ilçesine ait sekiz köşeli kasketi diğer kasketlerden ayıran en belirgin özelliği;sekiz köşe kasket formu, üretim teknikleri, el işçiliği, son duruşu, köşelerinin fazla keskin olmaması gibi açılardan diğer yörelerin kasketlerinden farklılaşmaktadır.Çarşamba Sekiz Köşe Kasketizaman içinde Çarşamba Kasketi olarak ünlenmiştir.Çarşamba Kasketi tek tek el işçiliği olarak yapılmaktadır.İlçenin simgelerinin başında gelmesi dolayısıyla minyatürleri hediyelik eşya olarakta üretilmektedir. 
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.