Kanal S TV'de YKS ve LGS tercihleri ile ilgili uyarılarda bulunan Eğitim Danışmanı Bilsen Şahin,  ailelere ve öğrencilere uyarılarda bulunarak, "İyi bir lise iyi bir üniversite yok, yanlış. Çalışmak önemli" dedi. 

İYİ BİR LİSE AYRIMI DOĞRU DEĞİL

Eğitim Danışmanı Bilsen Şahin Kanal S TV'de yayınlanan Sefa Aşar'ın sunumuyla ekrana gelen 'Uyan Samsun' programına konuk oldu. İyi bir lisenin iyi bir üniversite olmadığını dile getiren Şahin, "Burada çalışma çok önemlidir. Öğrencinin isteği, çalışması ve motivasyonu. Şimdi iyi lise diye nitelikli olarak adlandırılan, sınavla alan okullara bütün öğrencilerimiz gitmeye çalışıyor.Onun için çocuğa bu konuda baskı yapmaya gerek yok. Fen lisesi olmak zorunda değil. Anadolu lisesinde de bunu yapar. Burada yeter ki çocuğun orada motive olsun, yeter ki orada çalışsın bu önemli. Maalesef özellikle annelerde bu çok daha baskın. İyi bir lise iyi bir üniversite yok, yanlış" dedi. 

MESELE DİPLOMAYI GÜÇLENDİRMEK

YKS sonuçlarının açıklandığını hatırlatan ve üniversite diplomasının güçlendirilmesi gerektiğine değinen Şahin, "Biz bu sınava çok anlam yüklüyoruz. Oysa bu sınav çocuğun hayatında bir anahtar rolünü üstleniyor. Bir kapıdan giriyor, o kapıyı istediği kadar kullanabilir. Artık teknolojik yeterliliğin güçlü olması gerekiyor, bir yabancı dilin mutlaka iyi bir şekilde konuşuluyor olması gerekiyor. Şimdi yapay zeka diyoruz, dünya artık yapay zeka üzerine gidiyor bu bir gerçek.  Yapay zeka ile Türkiye’de de tek katlı bir bina inşa edildi. 

TERCİH YAPARKEN DİKKAT

"LGS tercihlerinde yüzdelik dilime bakıyoruz. YKS tercihlerinde de kesinlikle sıralamaya bakıyoruz" diyen Şahin şunları söyledi: "Bunun sebebi de yıllara göre sorular bazen kolay oluyor bazen zor oluyor bu da sıralamayı çok etkilemiyor ama puanı etkiliyor. Tercihlerde öncelikle kategorilere ayırmak lazım. Örnek olarak 50 bindeki öğrenci mühendislik düşünüyor. İlk tercihini 30 binlerde başlatabilir. Çünkü oraları alma ihtimali var. Özellikle tıpta geçen yıl düşüşler oldu. Bu yıl de bekleniyor. . Bunu göze alarak ilk üç tercihi oldukça yüksek puanlarla tercih edebilir. Mutlaka yüksekten başlaması gerekir. Ölü tercih diye bir şey yoktur. Çünkü kişinin sadece kendi tercihiyle belli olan bir sınav sonucu değil, bütün öğrencilerin tercihlerine göre belirleniyor. Önümüzdeki yıl sınava girecek arkadaşlar lütfen sınava çalışmaya başlasınlar. Konu tekrarlarına başlamış olmaları gerekir. Madem bir hedefleri var ki o hedefin belirlenmiş olması lazım. Onun dışında LGS’deki tercihler evet bitmek üzere. Umutsuz da olmayalım. "

Dilber BAHADIR 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.