Hatay’ın Payas ilçesinde, tarihi 2. Selim Camii avlusunda bulunan 13 asırlık zeytin ağacı asırlardır meyve vermeye devam ediyor. Zeytinler düzenlenen törenle özenle hasat edildi.

2. Selim Camii avlusunda yer alan ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1976 yılında "anıt ağaç" olarak tescillenen zeytin ağacı her yıl meyve vermeye devam ediyor.

Yerden 1,5 metre yükseklikten 3 gövdeye ayrılan 40 metrekare alanı kaplayan asırlık zeytin ağacının meyveleri özenle toplanarak hasat edildi.

Hasat töreninde konuşan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, "Tabiata çıktığımızda binlerce yıllık ağaçları görebiliriz ama camimizin avlusunda bulunan bu zeytin ağacı onlarca asrı geride bırakarak 1350 yıldır meyve veriyor olmasıyla birlikte geriye dönüp incelediğimizde dünyanın en yaşlı meyve veren ağacı diyebiliriz. İşte bugün dünyanın meyve veren en yaşlı zeytin ağacının zeytinlerini toplamakla hasadını gerçekleştirdik. Buradan topladığımız yaşam kaynaklarından biri olan zeytinleri çok özel ambalajlarla dünyanın en yaşlı zeytin ağacının meyvesi, zeytin ağacının anası diye önce ülkemize sonra dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz" dedi.