Müslümanların ibadetle geçireceği ve “Temize çıkma” anlamını taşıyan Berat Kandili’nde namazlar kılınacak, dualar edilecek, zikirler ve tespihler çekilerek günahlardan arınmak için Allah’a dualar edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı, yayınladığı dini günler takviminde Berat Kandili gecesinin hangi güne denk geldiğini paylaştı. Peki Şaban ayının 14. Gününü 15. Gününe bağlayan gece idrak edilecek Berat Kandili ne zaman? Berat gecesi hangi gün? Diyanet’e göre Berat Kandili hangi güne denk geliyor? İşte detaylar…

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN? 

Berat Kandili (Arapça: ليلة منتصف شعبان, Şaban'ın yarısı), İslam’da kutsal olarak kabul edilen gecelerdendir. Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi, Berat gecesi olarak idrak edilir. Bu sene Berat Kandili 6 Mart 2023 Pazartesi gününe denk geliyor.

BERAT KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR? 

16. yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim dönemi itibarıyla minarelerde kandil yakılmasıyla kandil ismini almıştır. Berat (Berâet), Arapçada ''temize çıkma'' anlamını taşır. İslam’a göre Berat gecesinin feyizli ve bereketli bir gece olması nedeniyle Mübarek Gece, günahların affı ve kulların temize çıkarılması nedeniyle Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları sebebiyle de Rahmet Gecesi gibi isimler de verilmiştir. Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gece olarak kabul edilir. Buna "inzâl" adı verilir. Kadir Gecesi'nde de Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem’e ilk defa ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Bu ad “tenzil”dir. Beratın özünde, Yüce Allah'ın rahmet ve mağfiretine ulaşma ve günahlardan arınma amacı vardır. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye "Berat Gecesi" adı verilmiştir.

Resûlullah (s.a.v.) buyurdular:

"Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?" buyurur." (İbn Mâce, H. no: 1388)

DİYANET 2023 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ 

Berat Kandili – 6 Mart Pazartesi
Ramazan Başlangıcı- 23 Mart Perşembe
Kadir gecesi- 17 Nisan Pazartesi
Ramazan Bayramı Arifesi- 20 Nisan Perşembe
Ramazan Bayramı 1. Gün- 21 Nisan Cuma
Ramazan Bayramı 2. Gün- 22 Nisan Cumartesi
Ramazan Bayramı 3. Gün- 23 Nisan Pazar
Kurban Bayramı Arifesi- 27 Haziran Salı
Kurban Bayramı 1. Gün - 28 Haziran Çarşamba
Kurban Bayramı 2.Gün- 27 Haziran Perşembe
Kurban Bayramı 3.Gün- 27 Haziran Cuma
Kurban Bayramı 4. Gün- 27 Haziran Cumartesi
Hicri Yılbaşı – 19 Temmuz Çarşamba
Aşure günü – 28 Temmuz Cuma
Mevlid Kandili - 26 Eylül Salı

RAMAZAN NE ZAMAN?

23 Mart 2023 Perşembe günü başlayacak olan Ramazan ayının son günü de 20 Nisan Pazar günüdür.

Ramazan Bayramı'ndan bir gün öncesi olan 20 Nisan aynı zamanda 'arife günü' olarak bilinirken 21 - 23 Nisan 2023 Ramazan Bayramı olarak idrak edilecek.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLER