Petrolün varil fiyatı 98.5 dolarla Nisan 2013’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Nisan 2013’te Türkiye’de benzinin pompa fiyatı 4.65-4.72 lira seviyesinde olduğu dikkate alınırsa, önümüzdeki günlerde en az 20 kuruşluk indirim beklentisi arttı.


Brent ham petrolünün varil fiyatı küresel büyümeye dair endişelerle dün 98.5 dolarla Nisan 2013’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Petrol fiyatlarındaki bu gerilemenin, Türkiye’nin cari açığını olumlu etkilemesi hem de akaryakıt ürünlerine indirim olarak yansıması bekleniyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u ele geçirmesinden sonra 15 Haziran’da petrol fiyatları 115 dolarla zirve yapmıştı. Bu seviyeden gerilemeye başlayan petrol fiyatları, dün dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkeleri olan ABD ve Çin’de açıklanan verilerin beklenenden daha yavaş büyümeye işaret etmesiyle 100 doların altına geriledi. ABD’de cuma günü açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisinin ardından Çin’de de ağustosta ithalatın azaldığı açıklandı.

CARİ AÇIĞI DA DÜŞÜRECEK

Petrol fiyatlarının dün geldiği seviye dikkate alındığında özellikle benzin fiyatlarında 20 kuruşa yakın indirim beklentisi de arttı. Nisan 2013’te petrolün varil fiyatı dün gelinen seviyelerde yani 98 dolar civarındayken, Türkiye’de benzinin pompa fiyatı da 4.65-4.72 liraydı. Sektör uzmanları, petrolün varil fiyatıyla Türkiye’deki benzinin pompa fiyatı kıyaslandığında hafta içerisinde benzinde indirim olabileceğine dikkat çektiler. Şu anda pompa fiyatı 5 lira olan benzin, Nisan 2013’e göre 25-35 kuruş daha pahalı olduğu görülüyor. Öte yandan petrol fiyatındaki düşüş enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’nin cari açığının da düşmesine neden olacak. Petrolde 1 dolarlık artışın Türkiye’ye yıllık maliyeti 400 milyon dolar seviyesinde.

Kaynak: Haber7