Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun süredir beklenen haberi duyurdu: Emeklilere verilen bayram ikramiyesi, yüzde 50'lik bir artışla 3 bin Türk Lirasına yükseltildi ve bu miktarın 2 ile 5 Nisan tarihleri arasında emeklilerin banka hesaplarına yatırılacağı açıklandı. Bu yılki Ramazan Bayramı için, 31 Mart 2024'e kadar emeklilik başvurusunda bulunan ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında olup emeklilik şartlarını tamamlayan sigortalılar, artırılmış ikramiyeden faydalanabilecekler.

Ancak, 1 Nisan'dan itibaren emeklilik başvurusu yapanlar, bu yıl Ramazan Bayramı'nda ikramiye alamayacaklar. Diğer yandan, 1 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında emeklilik dilekçesi veren EYT'li vatandaşlar, Kurban Bayramı'nda artışlı ikramiyeden yararlanma şansına sahip olacaklar. Eğer bir emekli ya da hak sahibi, nisan ayında ancak bayramdan önce vefat ederse, bayram ikramiyesi yasal mirasçılara ödenecek.

Ünlü gofret markasında zararlı madde tespit edildi Ünlü gofret markasında zararlı madde tespit edildi

DUL VE YETİM AYLIĞI ALAN NASIL YARARLANACAK?

Bayram öncesi, vefat eden aile bireyleri nedeniyle maaş alan kişilere, aldıkları maaşın oranına göre ikramiye ödenmektedir. Mesela, merhum eşinden yüzde 50 oranında emekli maaşı alan bir dul, 1.500 lira ikramiye alacakken; yüzde 25 oranında maaş alan kız çocuğuna 750 lira ödenecek.

Emekli maaşı dışında herhangi bir geliri olmayan ve işte çalışmayan kişiler, eşlerinin maaşının yüzde 75'ini aldıklarından dolayı, 2.000 lira ikramiye alacak. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli, yaşlılık, görev malullüğü, malullük, ölüm maaşı veya sürekli iş göremezlik ve ölüm geliri alanlar, şehit aileleri, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, ulusal şampiyonlar ve terör mağduru siviller ile bunların yasal mirasçıları da bayram ikramiyesinden yararlanabilecek.

ÖDEME KİMLERE YAPILACAK?

SGK, çoklu dosyalardan gelir ve maaş alan bireylere, en yüksek ödeme alabilecekleri dosya temelinde bonus ödemeler yapmaktadır. Eğer bir birey, kendi emeklilik maaşı yanı sıra vefat eden eşinden dolayı dul maaşı da alıyorsa, yalnızca kendi emeklilik haklarından kaynaklanan 3.000 lira tutarında bir ikramiye alacak.

Dul ve yetim aylığı alan bir kadın için ise, aldığı aylıklar arasında en yüksek olanı temel alınarak sadece bir defaya mahsus ikramiye ödenecektir. Emekli maaşı ve sürekli iş göremezlik geliri bir arada alan kişiler, sadece emeklilik maaşlarına istinaden 3.000 lira ikramiye alma hakkına sahiptir.

İŞ GÖREMEZLİK MAAŞI ALANA VAR MI?

İş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle çalışma yetisini yitiren bireylere, durumlarına göre değişen oranlarda sürekli iş göremezlik ödeneği sağlanmaktadır. Bu ödenekler, kişinin iş göremezlik derecesine bağlı olarak belirlenir ve bayramlarda ek ikramiye olarak yansıtılır. Önemli bir ayrıntı olarak, bu ikramiyeler sadece emeklilere değil, aynı zamanda sürekli iş göremezlik geliri alan kişilere de verilmektedir. Örneğin, mesleki faaliyetlerini sürdürme kapasitesinde %25 kayıp yaşayan bireylere 750 lira, %45 kayıp yaşayanlara ise 1.350 lira tutarında bayram ikramiyesi ödenir.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.