Hüseyin Kamçı'nın 30 yıl önce okul ve öğretmeni olmayan Kocaköy’ün Kokulupınar köyünde çocukların okuması için iki odalı evinin bir odasını okula, diğerini lojmana dönüştürerek başlattığı eğitim mücadelesi sonunda Lice, Kocaköy ve Hani üçgeninde bulunan bölgede okumayan çocuk kalmadı. Taş duvarlı bir odalık okulda okuyup bugün doktor, eczacı, uçak mühendisi, üniversite de öğretim görevlisi olan çok sayıda vefalı köylü ile ilçe protokolü Hüseyin Kamçı'yı anmak için o okulda bir araya geldi.

Hüseyin Kamçı, 1983 yılında köyüne okul yaptırılması için çalmadık kapı bırakmaz. Askerliğini çavuş olarak yaptığı için Hüseyin Çavuş olarak tanınır bölgede. O dönem milli eğitim köyde devlete ait yer olmadığı için okul yapılamayacağını belirtir. Hüseyin Çavuş bunun sorun olmadığını anlatır ve köyüne döner. Kaldığı taştan yığma evinin bir odasını derslik bir odasını ise öğretmen lojmanı olarak tahsis eder ve tekrar milli eğitimin yolunu tutar. Hüseyin Çavuş bu sefer sadece öğretmen talebinde bulunur. Gerekli inceleme yapıldıktan sonra 1984 yılında köye bir öğretmen gönderilir ve eğitim böylece başlamış olur.

Hüseyin Çavuş öğretmenin gelmesiyle birlikte köylüyü meydana toplar onlara nasihat eder: “Çocuklarınızı mutlaka okutun. Artık kimsenin bahanesi kalmadı. Belki ben görmeyeceğim ama bir gün gelecek bu köyden mühendis, öğretmen, doktor çıkacak, hepiniz gurur duyacaksınız.” der. Hüseyin Çavuş, bu konuşmasından 3 yıl sonra Hakka yürür. Aradan geçen 30 yıllık süreç Hüseyin Çavuş’u hakkı çıkarır. Köyün çocukları okur, üniversitelere yerleşir. Güneydoğu’nun en sıkıntılı bölgelerinden Lice, Kocaköy ve Hani üçgeninde bulunan köyde okumayan neredeyse kalmaz. Köyden uçak mühendisinden öğretim görevlisine, öğretmenden doktoruna kadar onlarca kişi çıkar. Hüseyin Çavuş’un evinden eğitim hayatına başlayan, köylülerin tabiriyle ‘adam olan’ çocuklar, şuan Türkiye’nin dört bir yanında görev yapıyor.

Köyün irfan ordusu, mezun olduğu Kokulupınar İlkokulu’nun düzenlediği anma programında bir araya geldi. Kokulupınar köyündeki okulun bahçesinde yapılan programa Hüseyin Çavuş’un okula dönüştürdüğü evinden mezun olan ve devletin çeşitli kurumlarında çalışan onlarca kişi ile ilçe protokülü katıldı. Köyün en büyük özelliği her haneden en az bir üniversite mezunun olması. Köyün eğitim düzeyi, nüfus oranına göre hem Güneydoğu’nun hem de Türkiye’nin eğitim seviyesinin üzerinde.

Şuan köyde okul müdürlüğü yapan Salih Almaz, okullarının 1983-84’te eğitim ve öğretim başladığını belirterek, “Okulumuz iki odalı evinin bir odasını sınıf diğer odasını öğretmene lojman olarak ayırarak Kokulupınarlıların hizmetine sunan Hüseyin Kamçı amcamızın fedakarlığıyla kurulmuştur. Bu vesileyle 1986 yılında vefat eden Hüseyin Kamçı amcamıza Allah'tan rahmet diliyorum. Bu günleri görseydi herhalde en mesrur kişi o olacaktı.” diye konuştu.

Almaz, “Mezun olan ve şuan bir kariyeri olan arkadaşlarımız bu okuldan geçip çok zorluklar çekerek okudular. Ben şimdiki öğrencilerimize bahsettiğim arkadaşlarımı eski öğrencilerimizi tanıtmak istiyorum. Böylece öğrencilerimizde farkındalık oluşturup ‘benden bir şey olmaz’ demeden bundan böyle ‘benden her şey olur’ düşüncesiyle çalışıp hareket etmelerini istiyorum. Okulumuzun eski öğrencilerinin birçoğu şimdi aramızdalar. Şu anda bu okulun mezun ettiği 70’ten fazla meslek sahibi ile beraber ve hala Türkiye’nin değişik üniversitelerinde 40’tan fazla öğrencimizde okumaya devam etmekte. Bugün okulumuzda ise 17 araçla 217 öğrenci taşımalı olarak eğitim görmekte.” bilgisini verdi.

KAMÇI: HÜSEYİN AMCA ÇARESİZLİĞE TESLİM OLMADI

Programda geçen yıl Diyarbakır'da 'yılın öğretmeni' seçilen barış aktivisti Yahya Kamçı da bir konuşma yaptı. Hüseyin Kamçı'nın amcası olduğunu hatırlatan Yahya Kamçı, "Hüseyin amcam, Allah rahmet eylesin evini okula dönüştürdüğünde bizim evimizin bir odasını da öğretmen lojmanı olarak kullanılmasını sağlamıştı. O dönemde verilen fedakarlıklarla bu güzel günlere geldi. Hüseyin amcam, çaresizliğe teslim olmadı, 'olmuyor' demedi." diye konuştu. Kamçı, "Kazanılmış çaresizlikleri terk edip kararlılıkla, inançla azimle çalışıp gelecekte daha güzel günleri daha güzel yerlere gelerek hem bizi hem kendinizi hem de bölge ve ülkemizi yapacağınız bilimsel ve akademik çalışmalarla sevindireceğinize inanıyorum." dedi.
Kamçı, köy okulunun adının Kokulupınar değil evine okula çeviren Hüseyin Çavuş olmasını ve bu konuda girişimlerde bulunulmasını istedi.

Programda Şanlıurfa'da görev yapan Uzman Doktor Veysi Almaz ise sözlerine Hüseyin Kamçı'yı anarak başladı. Dr. Almaz, "Ahde vefanın bir gereği olarak bizler okuduk bu yerlere geldik. Hüseyin amcamıza olan borcumuzu bir nebze de olsa ödemeye çalışıyoruz. Sizler de daha büyük başarılar kazanarak bizi mutlu edeceğinize inanıyorum" diye konuştu.

Programda eczacı Halim Aşan, Hüseyin Kamçı'nın kızı görsel sanatlar uzmanı Ayten Kamçı birer konuşma yaptı. Programda rehber öğretmenler Ahmet Tarhan, Hanım Kamçı, Nebiye Koçak ve Artuklu Üniversitesi öğretim görevlisi Aziz Aşan öğrencilere sınavlarla ilgili sunum yaptı.

Programa Kocaköy Kaymakamı Mehmet Çağrı Özpoyat, Kocaköy İlçe Emniyet Amiri Mustafa Parasız'ın yanı sıra çok sayıda Hüseyin Kamçı'nın akrabası ve davetliler katıldı.