Merkez Bankası'nın Türk Lirası (TL) mevduatını teşvik etmek amacıyla aldığı önlemler, bankalardaki faiz oranlarında artışa yol açtı.

Emeklilerle ilgili yeni çalışma: "Yaz döneminde 1 ay ücretsiz" Emeklilerle ilgili yeni çalışma: "Yaz döneminde 1 ay ücretsiz"

Faiz oranları yüzde 60'a kadar yükselirken, yatırımcılar "Daha fazla artış olacak mı?" ve "En uygun vade hangisi?" gibi soruları gündeme getirdi.

Uzmanlar, mevduat faizlerinde vade süresinin önemli olduğunu belirtirken, Türk lirası mevduatının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduata geçişin teşvik edilmesi için TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranının artırıldığını açıkladı.

Uzmanlar ayrıca, "Bankaların mevduat faizlerini bir miktar daha artırabileceği" konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Uzmanlar, değerlendirmelerinin devamında, “Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan açıklamasında 'sterilizasyon araçları kullanılacak' demişti, bu da piyasada faiz oranlarının değişebileceği anlamına geliyor" İfadelerine yer verdi.

Bankaların maliyetleri daha fazla artabileceğini açıklayan uzmanlar “Zorunlu karşılıkların artması durumunda, bankalar mevduat faizlerini daha da yükseltmek zorunda kalabilir" şeklinde konuştu.

Şu anda bankalardaki mevduat faizlerinin yüzde 60 seviyelerine yaklaştığını aktaran uzmanlar “Merkez Bankası'nın gelecek para politikası kararlarından sonra mevduat faizlerinin yüzde 60'ın üzerine çıkması muhtemel" değerlendirmesinde bulundu.

Şu anda Kur Korumalı Mevduat'tan dönen Türk Lirası mevduatlarına yüzde 75'e varan faizler sunulduğunun altını çizen uzmanlar bankalarda 32 günlük vadeli mevduat seçeneği daha mantıklı göründüğünü aktardı.

Merkez Bankası’nın kararının ardından 1 yıllık vadeli mevduat seçiminin önerileceğini aktaran uzmanlar vade seçiminde bankalarda 32 günlük vadeli mevduat seçeneğinin daha muhtemel olacağını söyledi.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Ekonomistlerin çoğunluğu bu kararın alınacağını öngörmüştü.

Yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise ekonomistler arasında yüzde 45 olarak belirlendi. Önceki ay yapılan toplantıda politika faizi 500 baz puan artırılmıştı.

EKONOMİSTLERİN FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDEYDİ?

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliklere ilişkin beklentilerinin ortalaması, faizin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılması yönündeydi.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri genellikle yüzde 50 ile yüzde 55 arasında değişiklik gösterdi. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 45 olarak belirlendi.

Önceki ay gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 50 seviyesine yükseltilmişti.

günboyu

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.