Türkiye’de balon balığı avcılığına teşvik sunan yeni düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçtikten sonra Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenleme, balıkçılık sektörünün ekonomik yönünü güçlendirme ve ayrıca biyolojik çeşitliliği koruma altına alma hedefi ile, istilacı tür olarak görülen balon balıklarının avlanmasına destek sağlıyor.

KPSS başvuru ücreti belli oldu! İşte 2024 KPSS başvuru ücreti KPSS başvuru ücreti belli oldu! İşte 2024 KPSS başvuru ücreti

AVLANAN BALIK BAŞINA ÖDEME YAPILACAK

Söz konusu destek kapsamında balıkçılara avladıkları her bir balon balığı için 25 TL, diğer balık türleri için de 10 TL destek ödemesi yapılacak.

Türkiye’de balon balığı avcılığına yönelik destekleme politikaları, çeşitli türler için belirlenen kotaalr ve ödeme miktarlarıyla dikkat çekiyor. Lagocephalus sceleratus türü için avcılar, 150 Bin adede kadar olan her bir balık başına 25 TL alacak. Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Tylerius spinosissimus, Lagocephalus lagocephalus, Sphoeroides pachygaster ve Torquigener flavimaculosus türleri ise 125 Bin adede kadar avlanabilir ve her biri için 10 TL destekleme ödemesi yapılacak. Balon balığı avcılığı, 2024’ün son iş gününe kadar sürüp, belirtilen adetlere ulaşıldığı zaman Genel Müdürlük’çe SUBİS sisteminden durdurulacak ve aynı gün resmi internet sitesi üzerinden duyuru yapılacak.

SUBİS sisteminde veri girişi bittiğinde, kayıt dışı kalan balıklara ödeme yapılmayacak. Balon balığı alımları, ilgili Tebliğ’in yayımlandığı tarih itibari ile 5 iş günü sonunda başlayacak. Bakanlık, destekleme alımları kapsamında, gerekli gördüğü durumlarda herhangi bir balon balığı türünün avcılığını sonlandırma ve kısıtlama hakkını saklı tutuyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.